Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3701 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18741

Na znak úcty, vďaky a lásky.....


Libanonské krajanky oslávili dvojitý sviatok - s oneskorením MDŽ a s malým predstihom slávili Deň matiek Libanonu, ktorý symbolicky pripadá na prvý jarný deň. O prvom sviatku tu takmer nevedia, zato sviatok matiek je veľkou a dlho očakávanou udalosťou. Nepoznám väčší občiansky sviatok v Libanone, nepoznám väčšie a starostlivejšie prípravy v rodine ako na Deň matiek. Na znak úcty a vďaky, lásky a pozornosti...

Na oslavu prichádzajú deti nielen z rôznych kútov Libanonu, ale dokonca aj zo zahraničia, kde momentálne žijú, alebo pracujú. Kult matky je tu nepredstaviteľný a nepopierateľný. Aj libanonské krajanky sa tešia pozornosti svojich detí a rodín. A už tradične -štyri roky za sebou - sa im dostáva pozornosti od výboru Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone. Aj tohto roku pre ne pripravil podujatie v krásnom prostredí prímorského mestečka Damour neďaleko Bejrútu. V reštaurácii Chateau de Mer sa zišli tri desiatky krajaniek - Sloveniek a Češiek.

Program podujatia oživili české a slovenské verše v prednese recitátoriek-krajaniek. Na záver každá z účastníčok podujatia dostala krásne vymaľovaný hrnček a červené srdiečko s citátom múdrych- ako suvenír a spomienku na toto stretnutie. Libanonské krajanky prežili krásny deň a pozornosť výboru Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone bude pre nich určite povzbudením do ďalších spoločných aktivít.


fotka2


fotka3

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Božena Farhatová, Libanon : 22.03.2010