Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Michal Bosák -prvý americký bankár zo Slovenska


18. februára 1937 zomrel v americkom Scrantone podnikateľ a bankár Michal Bosák. Jeho podpis prezidenta banky First National Bank sa nachádza na americkej 10-dolárovej bankovke z roku 1907. Vďaka svojej usilovnosti sa vypracoval medzi najvýznamnejších Slovákov v USA a bol jedným zo signatárov Pittsburskej dohody. Podporoval slovenskú komunitu v zahraničí ako aj samotné Slovensko.

Michal Bosák sa narodil 10. decembra 1869 v obci Okrúhle v Šariši, najchudobnejšom regióne Slovenska. Ako 16-ročný sa rozhodol - podobne ako mnoho iných chudobných Slovákov - odísť do USA, aby uľahčil život svojim rodičom a početným súrodencom. Mladý Slovák prišiel do Ameriky bez prostriedkov, s jediným dolárom vo vrecku. Zo začiatku pracoval v bani, potom sa zamestnal ako asistent u niekoľkých podnikateľov, neskôr zatúžil osamostatniť sa. Keď zhromaždil dostatok prostriedkov, kúpil si malú krčmu, neskôr veľkoobchod s liehovými nápojmi, v ktorom si zarobil veľké peniaze predajom Bosákovho horkého vína.

V roku 1897 si v Olyphante otvoril súkromnú banku Michal Bosak Private Bank a agentúru lodných spoločností. V roku 1902 pomohol organizovať First National Bank v Olyphante. Banka dostala povolenie americkej vlády vydávať doláre, a tak sa meno Michala Bosáka dostalo na americký dolár. Jeho podpis ako prezidenta First National Bank je na desaťdolárovej bankovke vydanej 25. júna 1907. V roku 1912 založil vo Wilkes-Barre štátnu banku Slavonic Deposit Bank so stotisícovým dolárovým základným kapitálom. V roku 1915 mala táto banka už vyše 1 milión vkladov. Boli to väčšinou peniaze slovenských prisťahovalcov rovnako ako v banke Bosak State Bank založenej v tom istom roku. Pri rozvoji bankovníctva sa usiloval pomôcť aj rodnému Slovensku.


V roku 1920 založil Americko-slovenskú banku so sídlom v Bratislave, ktorá postupne otvorila na Slovensku dvanásť pobočiek. Michal Bosák sa stal rešpektovanou osobnosťou v odbore bankovníctva v USA. V roku 1929 mali jeho finančné podniky hodnotu 15 miliónov dolárov. Žiaľ, svetová hospodárska kríza začiatkom 30. rokov ukončila jeho úspešnú podnikateľskú činnosť. V krátkom čase banka First National Bank rovnako ako iné americké banky skrachovala. Bosák sa však nevzdal a s nepatrným zvyškom majetku sa opäť pustil do podnikania. A znova sa mu začalo dariť. V roku 1935 však zomrela jeho manželka, čo naňho silne doľahlo. Zomrel 18. februára 1937 v Scrantone v USA.

Aký človek bol Michal Bosák? Všetci jeho príbuzní, obchodní partneri a priatelia sa zhodujú na tom, že sa vyznačoval vytrvalosťou, čestnosťou a pracovitosťou. Bez týchto vlastností nebolo možné dosiahnuť to, čomu sa hovorí "americký zázrak". Na Slovensku chodil do školy iba štyri roky, pretože musel rodičom pomáhať pri poľnohospodárskych prácach. V Amerike si čoskoro uvedomil, že vzdelanie je základným predpokladom pre dôstojný život, preto sa neustále vzdelával. Navyše, veľa úsilia, času a vlastných peňazí venoval osvetovej práci a vzdelávaniu slovenských detí a mládeže v Amerike a na Slovensku. Stál na čele viacerých národných organizácií, vydával týždenník Slovenská obrana, pomáhal rodnému Slovensku pri jeho obnove po prvej svetovej vojne.

mont


Michal Bosák

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

18.02.2011