Veľkonočné dobroty


Dnes sa začína Veľkonočné posvätné trojdnie - teda Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota - v ktorých si Cirkev pripomína Kristovu smrť, jeho uloženie v hrobe a Kristovo zmŕtvychvstanie. Pre kresťanov je Veľká noc najväčším sviatkom v roku spojeným s možnosťou očistiť sa od hriechov, iní v tieto dni vítajú jar, alebo jednoducho len využívajú predĺžený víkend na oddych. Slováci sa v týchto dňoch chystajú aj na lyžiarske svahy, ale lákajú ich aj bahenné kúpele a vodný relax v kúpeľoch. No a gazdinky nezabúdajú ani stôl plný veľkonočných dobrôt. Nechýba medzi nimi veľkonočný mazanec, baránok či veľkonočná baba. My vám teraz prezradíme recepty na ich prípravu.
                                                        x x x x x

Na veľkonočný mazanec potrebujeme nasledujúce ingrediencie: 200 g cukru, 250 g masla, 4 žĺtky, 1 kg polohrubej múky, 60 g droždia, soľ, mlieko, l00 g hrozienok, 100 g mandlí a jedno vajíčko na na potretie. A teraz samotný postup: Maslo vymiešame so žĺtkami a cukrom, pridáme soľ, preosiatu múku a kvások vykysnutý vo vlažnom mlieku. Vypracujeme dosť tuhé cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté rozdelíme na dve polovice, do každej zapracujeme polovicu umytých hrozienok a časť olúpaných, na rezančeky nakrájaných mandlí. Z cesta vytvarujeme bochníčky, na pomastenom plechu ich necháme kysnúť, potrieme vajcom, krížom nakrojíme, posypeme zvyšnými mandľami. Pečieme pomaly v dobre vyhriatej rúre.

                                                            x x x x x

Teraz si spoločne upečieme veľkonočný baránok. Najskôr 250 gramov práškového cukru
vymiešame spolu s pol balíčkom vanilínového cukru, pomarančovou kôrou, 4 žĺtkami a celým vajcom. Z piatich 5 bielkov ušľaháme sneh, ktorý spolu 300 g krupicovej múky vmiešame do žĺtkovej hmoty. Pridáme trochu postrúhaných mandlí a citrónovú šťavu. Hmotu vylejeme do pripravenej barančekovej formy a pečieme pomaly v nie príliš horúcej rúre. Upečeného  barančeka oblejeme polevou, ktorú sme pripravili z dvoch vyšľahaných bielkov s 200 gramov preosiateho práškového cukru, lyžicou horúcej vody a lyžicou citrónovej šťavy.

                                                      x x x x x

Na záver pripájame recept na prípravu veľkonočnej baby – jedla, ktoré sa konzumuje špeciálne na bielu sobotu. Veľký sendvič nakrájame na kúsky, ktoré namočíme do mlieka. Vyžmýkame a primiešame 10 žĺtkov, soľ, pomleté čierne korenie, pokrájané sušené huby, dobre prerastenú oravskú slaninku – asi 250 gramov, ktorú sme predtým osmažili a pridáme zelenú vňať petržlenu. Naposledy vmiešame sneh z bielkov. Ak je hmota príliš riedka, zahustíme strúhankou, alebo krupicou. Nalejeme na vymastený plech, posypaný strúhankou a pečieme v rúre vyše hodiny.

hanka




Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

20.03.2008