Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Kysučan na Mesiaci


 Je to také veľmi súkromné a nevýznamné výročie. Presne pred desiatimi rokmi autor tohto článku po prvý raz navštívil skanzen kysuckej dediny vo Vychylovke, kde je dnes riaditeľom festivalu českého a slovenského folklóru Jánošík & Ondráš Folk fest. No a narazil tam na stálu panelovú výstavu o Eugenovi Andrew Cernanovi s koreňmi v neďalekej Vysokej nad Kysucou, z ktorej sa dozvedel, že tento dosiaľ posledný človek na Mesiaci vo Vychylovke nielen bol, ale dokonca I oslavoval narodeniny. Len o rok skôr recitoval na žiadosť autora týchto riadkov spisovateľ Ľubomír Feldek na valnom zhromaždení Svetového združenia Slovákov v zahraničí svoju báseň Slovák na Mesiaci práve o “Gene” Cernanovi. „A ten Cernan, čo si po Mesiaci vykračoval pavúčimi krokmi, je náš Čerňan!“ Absolvoval tri lety do vesmíru, je známy ako dosiaľ posledný človek, ktorý stál na Mesiaci. Len z jediného tucta ľudí celkovo, noha ktorých kedy stála na inom vesmírnom telese. “Keď teraz naposledy kráčam po Mesiaci, dúfam, že to nebudú posledné kroky na dlho a že budúcnosť ukáže, že dnešný výboj ukul ďalší osud ľudstva,“ povedal vtedy. Na dlho to ale bolo. O dva roky to bude polstoročie...

Eugene A. Cernan sa narodil 14. marca 1934 v Chicagu, avšak hlásil sa k svojmu pôvodu - po otcovi slovenskému a po matke českému. Nie je prekvapujúce, že bývalý režim sa k nemu veľmi nehlásil a prekvapujúce vlastne nie je ani to, ako o ňom referovali médiá po Novembri. Slovenské hovorili o americkom Slovákovi, české o Čechoameričanovi a zmätený čitateľ nevedel, kto má pravdu. Obe verzie. Ale je smutné, že takmer nikdy sa nezmieňovalo oboje jedným dychom.
V roku 1903 sa jeho starý otec Štefan Čerňan so svojou manželkou Annou odsťahovali z Vysokej nad Kysucou spolu s tisíckami iných vysťahovalcov do USA. Usadili sa v Chicagu a o rok neskôr sa im narodil syn Andrew. Keď vyrástol, vzal si za manželku dievča českého pôvodu Rozáliu Cihlářovú a spolu s ňou mal syna Eugena.
Mladý Cernan po stredoškolských štúdiách absolvoval s titulom inžiniera elektrotechniky v roku 1956 Purdueovu univerzitu. Vstúpil do armády, kde pôsobil ako pilot na lietadlových lodiach a niekoľko rokov na základni Miramar v Kalifornii. V roku 1961 išiel do Monterey na vysokú školu vojenského námorníctva, kde získal druhý titul inžiniera, tentoraz leteckého.
V roku 1964 bol prijatý do tretej skupiny kozmonautov USA. Po výcviku bol zaradený do záložnej a neskôr do hlavnej posádky letu Gemini 9. Tento prvý let z Mysu Canaveral absolvoval v júni 1966, poznamenaný bol poruchu na pasívnom cieľovom telese Agena. Kozmická loď po nebezpečných peripetiách a troch dňoch letu pristála na hladine Atlantického oceánu.
Po druhýkrát letel Cernan do vesmíru v kozmickej lodi Apollo 10 v máji 1969. Išlo o poslednú previerku pred pristátím ľudí na Mesiaci. Hlavným cieľom misie bolo testovanie lunárneho modulu na obežnej dráhe Mesiaca. Kozmická loď Apollo 10 uskutočnila 31 obletov okolo prirodzenej družice našej planéty. Veliteľský modul s trojicou astronautov pristál na hladine Tichého oceánu po 8 dňoch letu.
Najväčšiu slávu mu samozrejme priniesol let tretí, ktorý absolvoval s Apollom 17. Išlo o šiestu expedíciu na Mesiac. Leteli s ním Ronald E. Evans a Harrison H. Schmitt. Zatiaľ čo Evans zostal na obežnej dráhe Mesiaca, Cernan so Schmittom na Mesiaci pristáli a vystúpili na jeho povrch, Cernan ako jedenásty, Schmitt ako dvanásty človek na povrchu tohoto nášho najbližšieho kozmického telesa. Cernan použil aj mesačné vozidlo Rover a po ďalších výstupoch sa stal napokon na polstoročie posledným človekom na povrchu Mesiaca. Všetci astronauti sa v poriadku vrátili na Zem, veliteľský modul pristál na hladine Tichého oceánu po 12 dňoch letu.
V roku 2000 ho zapísali do National Aviation Hall of Fame (Národná letecká sieň slávy). O jeho živote v roku 2014 nakrútili aj dokumentárny film Posledný človek na Mesiaci (The Last Man on the Moon).
Vždy sa hlásil k svojmu pôvodu, viackrát pricestoval do Československa, neskôr na Slovensko i do Česka, československú zástavu mal so sebou dokonca na Mesiaci. . „A som jediným potomkom slovenských a českých rodičov a starých rodičov, ktorý vkročil na povrch Mesiaca,“ povedal pri preberaní Ceny svetového kongresu Slovákov vo Washingtone. A keď po návrate z poslednej misie vystúpil z Apolla 17, na otázku televízneho komentátora „Ako sa cítite doma vo vlasti?“ odpovedal Cernan tak, že to malo Slovákom vyraziť dych, lenže nedozvedeli sa o tom: „Môj domov je Slovensko, moja vlasť sú USA“. A dych malo ľuďom v Československu vyraziť aj čosi iné, ale komunistické Československo bolo k úspechom amerického občana hluché a slepé. Eugene Cernan si zohnal československú vlajočku, pribalil ju do svojho osobného balíčka pri lete na Mesiac, tam vlajku vybral, položil ju na mesačný povrch a po návrate ju chcel venovať Československu pri svojej neoficiálnej návšteve v roku 1974. Ale jeho dar bol odmietnutý prezidentom, parlamentom, akadémiou vied... Napokon ju odovzdal riaditeľovi Astronomického ústavu ČSAV v Ondřejove Lubošovi Perekovi. Už pri tejto návšteve zavítal i do Vysokej nad Kysucou, obce svojich starých rodičov.
Druhú návštevu Slovenska absolvoval v roku 1994, kde sa zúčastnil na otvorení pamätnej izby vo Vysokej nad Kysucou a stal sa Čestným občanom mesta Čadce, navštívil aj Martin, Kysucké Nové mesto či Vychylovku. Stála expozícia Človek na Mesiaci je sprístupnená verejnosti od 15. marca 2011 v Kysuckom múzeu v Čadci, ako už bolo spomenuté, výstavu je možné vidieť aj v kysuckom skanzene vo Vychylovke. Počas tejto návštevy prevzal z rúk prezidenta Michala Kováča i najvyššie slovenské štátne vyznamenanie, Rad bieleho dvojkríža. A to ako vôbec prvému držiteľovi. Prevzal si aj Pamätnú medailu Národnej rady Slovenskej republiky.
"Precestoval som cely svet, videl som veľa miest a stretol som mnoho ľudí. Bol som dokonca na mieste, kde sa dostal málokto - na Mesiaci. Nikde ma však neprivítali tak srdečne, ako u vás, a nikdy som nestál na takom výnimočnom mieste, akým je rodisko mojich predkov,“ povedal vtedy vo Vysokej nad Kysucou: „Bol som tu pred dvadsiatimi rokmi, stretol som sa s príbuznými, ktorých som nikdy predtým nevidel. Keď som sa vrátil a rozprával svojej rodine o návšteve, iba ťažko som im mohol vysvetliť všetko, čo som cítil. Preto som rád, že dnes sú tu so mnou i moja sestra Dolores a dcéra Teresa, lebo ony majú tiež slovenskú krv. Keď môj otec a matka zostarli, veľmi túžili vrátiť sa do rodnej krajiny, no, žiaľ, nemali tú možnosť, a preto som rád, že sa tento sen splnil aspoň mne a mojim najbližším." Eugene Andrew Cernan potom odovzdal Kysučanom vzácne dary - zaliate úlomky mesačných hornín a kúsok z ochranného štítu Apolla 17. Z Vychylovky odcestoval s astronómom Jiřím Grygarom do Česka.
V roku 2001 navštívil Česko prezmenu na pozvanie náčelníka generálneho štábu Armády Českej republiky Jiřího Šedivého. Táto návšteva sa mu takmer stala osudnou. Spolu s prvým československým kozmonautom Vladimírom Remkom - mimochodom, tiež polovičným Čechom a polovičným Slovákom, ktorý má ohromný zápis v histórii kozmonautiky, keďže do nej po Sovietskom zväze a USA zapísal svojím letom len tretí štát - absolvovali let vrtuľníkom Armády ČR. Ukončiť ho chceli v Bernarticiach pri Milevsku v okrese Písek, pretože z neďalekej obce Borovany pochádzal jeho starý otec. Asi minútu a pol od plánovaného miesta pristátia sa vrtuľník pri obci Okrouhlá zrútil po tom, čo mu došlo palivo. Obe legendy našťastie nehodu prežili bez vážnejšej ujmy. Mimochodom, nebola to prvá nehoda vrtuľníka, ktorú Cernan zažil. Dňa 23. januára 1971 sa zrútil vrtuľník Bell 47, patriaci NASA, so Cernanom na palube do Banana River neďaleko Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral.
Bratislavu navštívil naposledy v roku 2004, Prahu a Borovany spolu s vnučkou v roku 2008.
Eugene Cernan zomrel v kruhu svojej rodiny dňa 16. januára 2017 vo veku 82 v Houstone v Texase a bol pochovaný s plnými vojenskými poctami.
O svojich pocitoch astronauta povedal aj túto vetu: „Z tej vesmírnej tmy, ktorá ma obklopovala, som hľadel na Zem a hľadal miesto, kde som sa narodil, krajinu, v ktorej žijem, no rozoznával som aj bod, odkiaľ pochádzajú moji predkovia."

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský : 22.05.2020