Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Svetové združenie Slovákov v zahraničí rokovalo v Budapešti


Podobne ako pred štyrmi rokmi, aj tentoraz sa prvé zasadnutie výkonného výboru Svetového združenia Slovákov v zahraničí v novom volebnom cykle uskutočnilo v pondelok 2. marca v Budapešti, v priestoroch Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku, na pozvanie jej predsedníčky a výkonnej tajomníčky SZSZ Alžbety Hollerovej Račkovej.

            Jako hostia sa na zasadnutí zúčastnili aj hovorca slovenskej národnostnej menšiny v maďarskom parlamente Anton Paulik, ktorý informoval o svojej činnosti v zákonodarnom zbore, a vedúca kabinetu predsedu CSSM Dr. Orsolya Szabová.

            Správa, ktorú som predniesol, a diskusia k nej, zhodnotila činnosť od valného zhromaždenia, ktoré sa konalo v októbri v Bratislave, vrátane zasadnutia Expertnej komisie Slovákov v zahraničí a odborníkov zo Slovenska, či Dňa slovenského zahraničia v Rakúsku. Výkonný výbor vzal na vedomie rezignáciu podpredsedu Milana Čubu z USA z osobných a zdravotných dôvodov a poďakoval mu za doterajšiu prácu. So súhlasnou reakciou sa stretlo moje oznámenie, že ako predseda navrhnem generálnej rade za podpredsedu Mareka Šoltísa. Výkonný výbor diskutoval aj postup pri rekonštrukcii Ekumenickej duchovnej rady SZSZ. Výkonný výbor sa venoval aj príprave projektov, osobitne Centra slovenského zahraničia v Bratislave a Dní slovenského zahraničia v Rumunsku.

            Ako predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí sa chcem veľmi poďakovať za pozvanie a pohostinnosť, vďaka ktorým bolo rokovanie veľmi plodné, efektívne a príjemné. 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský, predseda SZSZ : 04.03.2020