Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Uctili si pamiatku Alexandra Dubčeka


 Alexandra Dubčeka nielen ako osobnosť Pražskej jari, teda obrodného procesu v roku 1968, ale aj ako tvár Novembra 1989 si uctili v Prahe na Václavskom námestí a pri pamätníku na 88. kilometri diaľnice D1 pri Humpolci, kde v septembri 1992 havarovalo Dubčekovo auto. Slovenský a československý politik na následky zranení zomrel 7. novembra 1992 v pražskej Nemocnici Na Homolce. 

 

„Bol najznámejším Slovákom v zahraničí,“ povedal to vo štvrtok 7. novembra  veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss pri pamätníku blízko Humpolca a dodal, že keby nebol zomrel, stal by sa s vysokou pravdepodobnosťou prvým slovenským prezidentom.  „Práve on bol po Novembri 1989 pre ľudí vo svete zárukou zmeny v Československu, k jeho návratu do politiky nám všade v zahraničí gratulovali,“ dodal predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe Vladimír Skalský, ktorý zdôraznil aj jeho ľudskosť, ktorá bola všetkým jasne zruzumiteľná. Význam Alexandra Dubčeka pre spoločné dejiny Čechov a Slovákov podčiarkli aj hajtman Kraja Vysočina Jiří Běhounek a starosta mesta Humpolec Karel Kratochvíl. Títo štyria predstavitalia položili v prítomnosti ďalších osobností, krajanov a početnej novinárskej obce k pamätníku vence.

 

„To, čo je pre Čechov Václav Havel, je pre Slovákov Alexander Dubček,“ zhrnul Peter Weiss, ktorého s Alexandrom Dubčekom spájalo osobné priateľstvo a ktorý s ním za Stranu demokratickej ľavice, ktorú Weiss vtedy viedol, podpísal i dohodu o spolupráci.

 

Pomník pri diaľnici stojí od roku 1998. Má podobu žulové dosky s reliéfom Dubčekovej hlavy. Autormi pamätníka sú Karol Graniec a Dubčekov veľký priateľ Theodor Baník. Na jeho vybudovanie prispela aj univerzita v Bologni, kde Dubček získal čestný doktorát. Zásluhu na jeho zriadení má aj Obec Slovákov v Českej republike.

 

Aktu na diaľnici D1 predchádzalo položenie kvetov k Pamätnej tabuli Alexandra Dubčeka na budove bývalého Federálneho zhromaždenia, dnes Novej budove Národného múzea. Kytice položili veľvyslanec Peter Weiss, za Poslaneckú snemovňu Parlamentu Českej republiky jej podpredseda Vojtech Filip (KSČM) a predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský. V priebehu dňa sa k nim pripojili predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Jaroslav Kubera (ODS) a generálny riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš.


Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(lw) : 07.11.2019