Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Rada pre krajanské otázky aj o projekte Centra slovenského zahraničia


 Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa 23. mája 2019 konalo 6. zasadnutie Rady vlády pre krajanské otázky (RVKO), ktoré viedol štátny tajomník MZVEZ SR Lukáš Parízek. Rokovania RVKO sa ako hosť zúčastnil aj Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí. RVKO prerokovala stav podpory krajanských aktivít v roku 2019 a situáciu v oblasti vydávania osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí. V rámci zasadnutia boli prerokované oblasti podpory pri investičných zámeroch krajanov, osobitne v Maďarsku, v Srbsku a na Slovensku.

 

Lukáš Parízek s potešením konštatoval postupné zvyšovanie finančných prostriedkov na podporu krajanských projektov v oblasti vzdelávania, duchovnej a svetskej kultúry, nakladateľskej činnosti.

 

RVKO je poradným a konzultačným orgánom vlády SR v oblasti starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a strategicky usmerňuje aktivity ÚSŽZ. Jej predsedom je minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a členmi sú štátni tajomníci MZVEZ SR, MŠVVŠ SR, MK SR, MV SR a MF SR a predseda ÚSŽZ.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(mzv) : 23.05.2019