Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Český dom v Bratislave


 Pre zriadenie Českého domu v Bratislave je už vybraný konkrétny objekt v úplnom centre Bratislavy.

Uviedol to Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ), ktoré prostredníctvom svojej sesterskej organizácie - Slovensko-českého klubu v SR zamýšľaný projekt koordinuje.

„S projektom sa už oboznámili i prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak na českom a podľa mojich informácií i na slovenskom ministerstve zahraničných vecí,“ uviedol Skalský.

Prezradil, že Český dom v Bratislave má byť súčasťou väčšieho objektu v úplnom centre slovenskej metropoly, zriadenie kultúrno-spoločenskej inštitúcie si taktiež bude vyžadovať i rozsiahlu rekonštrukciu objektu.

 

 

Vo finálnej podobe má isť o väčší priestor ako poskytuje Slovenský dom v Prahe na Soukenickej ulici v blízkosti známej Prašnej brány a Námestia Republiky.

„Aj z tohto dôvodu by mala byť podpora českej strany na realizáciu inštitúcie vyššia ako slovenský príspevok, ktorý by mal byť porovnateľný s príspevkom českej strany pri kreovaní Slovenského domu v Prahe (približne 9,6 milióna českých korún)," uviedol Skalský.

Časový harmonogram realizácie si odhadnúť netrúfol. Verí však, že práce sa začnú už v tomto roku.

„Bolo by to veľmi symbolické, ak by sa aspoň základný kameň položil v tomto, na dôležité výročia česko-slovenskej histórie bohatom roku,“ uviedol. Slovo budú mať podľa neho i pamiatkari. Verí však, že otvorený by Český dom v Bratislave mohol byť na konci roku 2019.

 

Skalský ocenil úsilie, ktoré projektu venuje český prezident Miloš Zeman. Ten o Českom dome v Bratislave hovoril i po dnešnom rokovaní so slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom vo Vysokých Tatrách, v rámci svojej oficiálnej návštevy Slovenska.

Absenciu tejto inštitúcie označil za posledný česko-slovenský problém a deklaroval, že jeho riešeniu bude venovať v prípade potreby celých päť rokov svojho funkčného obdobia.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

r : 16.04.2018