Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Štvrtý slovenský prezident


 Andrej Kiska zložil prezidentský sľub 15. júna po tom, čo vyhral druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 29. marca. Po Michalovi Kováčovi, Rudolfovi Schusterovi a Ivanovi Gašparovičovi sa tak stal štvrtým prezidentom Slovenskej republiky od jej vzniku v roku 1993.

Narodil sa 2. februára 1963 v Poprade v rodine spišskosobotských učiteľov. V roku 1986 úspešne ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a začal pracovať ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel na jeden a pol roka do Spojených štátov, kde vykonával manuálne práce na stavbách, čerpacej stanici i v obchode so sendvičmi prislúchajúcom k nej. Skoro celý zárobok investoval do akcií americkej brokerskej spoločnosti obchodujúcej na komoditnej burze, ktorá ale po troch týždňoch zbankrotovala. Podľa vlastných vyjadrení, tento pobyt v USA ovplyvnil jeho budúcu kariéru: „Z Ameriky som si priniesol nesmiernu chuť podnikať.“
S bratom a bratrancom založil postupne niekoľko firiem, úspešné boli najmä splátkové spoločnosti Tatracredit, Triangel a Quatro. Ich sieť sa stala najväčším splátkovým predajcom pôsobiacim na Slovensku so základňou cca 400 000 klientov. V roku 2005 svoje podiely v týchto spoločnostiach odpredal VÚB banke. O rok neskôr založil charitatívnu organizáciu Dobrý Anjel. Na krytie prevádzkových nákladov organizácie venoval Kiska čiastku jeden milión eur. V roku 2006 Kiska zároveň získal ocenenie Manažér roka časopisu TREND. Rok 2011 sa v jeho živote spája so ziskom Krištáľového krídla za filantropiu a založením nadačného fondu Dobrý Anděl v Českej republike. 
V roku 2014 sa zapojil ako nezávislý kandidát do prezidentských volieb. V prvom kole získal 24 % hlasov, umiestnil sa na druhom mieste a spolu s premiérom Robertom Ficom (Smer – Sociálna demokracia) postúpil do druhého kola. V druhom kole voľby získal 1 307 065 (59,38 %) hlasov a bol zvolený prezidentom.
Andrej Kiska zložil 15. júna volebný sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu a predniesol svoj inauguračný prejav. Neskôr nového prezidenta čakala prehliadka jednotiek Ozbrojených síl, stretnutie s občanmi, ekumenická bohoslužba v Dóme sv. Martina, symbolické odovzdanie úradu od Ivana Gašparoviča na nádvorí Prezidentského paláca, slávnostný obed a kladenie vencov obetiam železnej opony a slávnostná recepcia. 
V inauguračnom prejave uviedol, že chce, aby sa zo Slovenska stala krajina, kde má právo na slušný život každý občan, kde korupciu odsudzujú ľudia rovnako ako krádež, z ktorej mladí ľudia nebudú chcieť odísť, ale naopak, ktorá bude priťahovať vzdelaných a talentovaných ľudí, krajina, ktorá je ekonomicky úspešná a sociálne spravodlivá, krajina, kde slušnosť a morálka nie je len slovom, ale skutočnou hodnotou spoločnosti.
Andrej Kiska je druhýkrát ženatý, má 4 deti. Jeho manželka Martina žije s deťmi prevažne v Prahe. 
Slovensko má prvýkrát v histórii prezidenta, ktorý bude žiť z peňazí zo svojich firiem. Prezidentský plat chce totiž venovať ľuďom v núdzi, ktorí „statočne bojujú so svojím osudom“. 
Kiska vlastní v troch slovenských a v jednej českej firme, nebankovej spoločnosti TGI Money, podiely od 33 do 100 percent. Len za rok 2012 priznal z podnikania celkové príjmy 708-tisíc eur, zatiaľ čo ročný prezidentský plat je necelých 95-tisíc eur. 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(vs) : 16.06.2014