Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Weronika Surma: Dve kultúry vo mne žijú v symbióze


 Weronika Surma sa narodila v roku 1987 vo Varšave, avšak dospievala v neveľkej dedinke Krempachy na juhu Poľska, na Spiši. Jej rodina totiž pochádza práve z tohto územia, pripojeného k Poľsku výmenou za územia na Tešínsku. Weronika Surma je Slovenka. Celkom nedávno, v 2013 roku absolvovala s vyznamenaním Vysokú Školu Výtvarných Umení vo Varšave, kde teraz žije a pracuje. Počas štúdia však bola i na stáži v Prahe, kde sa okamžite zapojila nielen do výtvarného diania, ale aj do tunajšieho slovenského kultúrneho a spoločesnkého diania, svojou bezprostrednosťou si získala mnoho priateľov, medzi ktorých sa ráta aj autor tohto článku. Hoci sme ju počas štúdia sponali ako sochárku, zaoberala sa už vtedy i ďalšími druhmi umenia. No a dnes je medzi nimi podľa jej vlastných slov keramika tou najdôležitejšou a výnimočnou doménou. Sochárstvo, maliarstvo a sochy tvoria koherentný celok a inšpirácie ľudským telom sa spájajú s veľkým citom pre farbu a tvar...
 
Ospravedlňujem sa za prvú akoby trochu banálnu otázku, ale ako sa také mimoriadne krehké dievča dostane k fyzicky náročnej disciplíne, ako je sochárstvo A čo ťa vôbec doviedlo k výtvarnému umeniu? Bola to jasná voľba od detstva?
- Hovorí sa, že protivenstvá sa priťahujú. Na prvý pohľad to môže tak vyzerať, avšak socha nie je iba monumentálna a rezaná v kameni. Odkedy sa ňou zaoberám, vyskúšala som veľa techník a materiálov a vybrala som si pre seba to najlepšie, v čom sa cítim dobre a v čom môžem byť samostatná.
Výtvarné umenie ma zaujímalo od detstva, ale k rozhodnutiu som dospela až keď som ukončila gymnázium, pričom gymnázium v Poľsku je ako 7. až 9. ročník základnej školy na Slovensku či v Česku. Rozhodla som sa ísť na výtvarnú strednú školu. Tam spomedzi dostupných smerov ako nábytkárstvo či výroba huslí som si vybrala sochu, ktorá sa mi zdala najviac tvorivá.
Nemôžem sa nepristaviť pri tvojom pôvode. Si Slovenka z územia, ktoré bolo pripojené k Poľsku. Vo výtvarnom umení to platilo predovšetkým o Korkošovcoch, v dramatickom o Michalovi Dočolomanskom. Máš pocit, že táto okolnosť, príslušnosť k minorite a prepájanie dvoch kultúr, nejak ovplyvňuje Tvoju tvorbu?
- Určite ma táto okolnosť ovplyvňuje, som človekom, ktorý si je hlboko vedomý svojho pôvodu. Moja tvorba vychádza z môjho vnútra a určite jedno s druhým má niečo spoločné. Ale nedelím ju na poľskú alebo slovenskú, obidve kultúry sú pre mňa dôležité a žijú vo mne nejako v symbióze. 
Absolvovala si aj stáž v Prahe. Aká to bola skúsenosť v porovnaní s Poľskom?
Áno, bola som na trojmesačnej stáži v Prahe. Bolo to samozrejme trochu iné, často prekvapujúce stretnutie s odlišnou kultúrou, na celý pobyt spomínam veľmi príjemne a milo. 
Pokiaľ ide o školu, nelíšila sa veľmi od tej vo Varšave, obidve majú podobný program a klasický, tradičný základ. Možno iba technická infraštruktúra v Prahe je o mnoho lepšie vyriešená. Okrem toho sa mi veľmi páčilo, že študenti majú svoj vlastný priestor v škole, kde pravidelne inštalujú ich výstavy.
Čo považuješ za svoj dosiaľ najväčší úspech a aké máš naopak plány?
- Myslím si, že dosiaľ mojím najväčším úspechom je to, že som si našla  "spôsob" svojej tvorby, že som sa presvedčila, že práve keramika je pre mňa tou najdôležitejšou doménou, v ktorej sa chcem ďalej rozvíjať.
Dúfam tiež, že budem schopná čo najviac tvoriť a vystavovať. Určite by som ešte chcela absolvovať mnohé umelecké zahraničné stáže. 
Kedy Ťa uvidíme vystavovať v Prahe? Možno aj v Slovenskom dome?
Dúfam, že čo najskôr, do Prahy prídem ochotne kedykoľvek. A samozrejme, bola by som veľmi rada, keby to bol práve Slovenský dom v Prahe.
 
Weronika Surma absolvovala Strednú umelecká školu Antoniego Kenara v Zakopanom (2002-2006) a Vysokú škola výtvarných umení vo Varšave (2008-2013), oboje v odbore sochy. V roku 2012 absolvovala stáž na Vysokej škole výtvarných umení v Prahe.  Vystavovala v Poľsku mnohokrát vo Varšave, ďalej v mestách Suchedniów, Rodovo, Poznaň a Lodž, ale aj vo Viedni. Nedávno sprevádzkovala mimoriadne zaujímavú a profesionálnu web-prezentáciu www.weronikasurma.com.
 
 
 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský : 13.04.2014