Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Tokaj ostáva aj Slovensku


 Maďarskí vinári netaja nespokojnosť s rozhodnutím Súdneho dvora Európskej únie nespochybňovať zápis slovenského názvu pôvodu vína „Vinohradnícka oblasť Tokaj“ do elektronického registra chránených označení pôvodu. Ako informovala maďarská agentúra MTI, dvojité používanie značky Tokaj na Slovensku aj v Maďarsku tak môže vyvolávať zmätok medzi spotrebiteľmi.
„Rozhodnutie luxemburského súdu znamená iba to, že slovenskí vinári môžu predávať svoje vína nižšej kvality ako maďarské pod značkou veľmi podobnou maďarskému Tokaju. Stále však majú zakázané používať (samotný) názov Tokaj,“ uviedli vo svojom vyhlásení maďarskí zástupcovia Tokajskej vinárskej oblasti.
Slovenskí vinári naopak rozhodnutie únijného zväzu privítali. Predseda slovenského vinárskeho združenia pre tokajské vína Géza Nagy podľa MTI upozornil, že podmienky produkcie hrozna a výroby vína sú rovnaké na slovenskej strane hraníc i v Maďarsku a že je poľutovaniahodné, že sa spor takto vyhrotil.
Tokajská vinárska oblasť sa nachádza na Slovensku aj v Maďarsku. Obe krajiny o právo na značku Tokaj bojujú už dlhšie. Okrem toho sa nedokázali dohodnúť ani na rozlohe vinárskej oblasti na Slovensku. Značku Tokaj si v oficiálnom únijnom registri v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Slovensku sa podarilo presadiť práve označenie Vinárska oblasť Tokaj.
Komisia na slovenskú žiadosť zapísala toto označenie na zoznam akostných vín stanovených pestovateľských oblastí v rokoch 2006 a 2007. V roku 2009, predtým ako začal platiť nový elektronický register chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vín označovaný ako E-Baccus, bol zverejnený nový zoznam akostných vín.
V ňom bolo chránené označenie pôvodu zverejnené na skorších zoznamoch na žiadosť Slovenska zmenené na "Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť". Neskôr Bratislava požiadala o zrušenie tejto zmeny späť k pôvodnému označeniu.
Maďarsko to napadlo a domáhalo sa žalobou voči Európskej komisii na tribunále súdu EÚ zrušenia zápisu v databáze. Tribunál v decembri 2012 žalobu zamietol ako neprípustnú, Budapešť podala kasačný opravný prostriedok, o ktorom bolo rozhodnuté uprostred februára tohto roku.
 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(ct) : 23.02.2014