Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Plný autobus maliarov...


 ... pricestoval pod hlavičkou Umeleckého združenia „Ama Artem“ do Bratislavy z Chorvátska na pozvanie Galérie Josefa Kalouska z Prahy, Umeleckej besedy slovenskej a Slovensko-českého klubu. Doplnili ich výtvarníci z Veľkej Británie a Talianska. To všetko bola výstava Dotyk slovanskej vzájomnosti II., ktorá sa konala v Galérii Slovenského rozhlasu. Išlo o recipročnú výstavu, predchádzajúca sa uskutočnila v Záhrebe za účasti slovenských umelcov.
Vernisáž sa uskutočnila netypicky v sobotu 8. februára. Okrem hlavných organizátoriek Svetlany Kalouskovej a Dajany Budovac prehovorili chorvátsky veľvyslanec v Bratislave Jakša Muljačič, richtár Umeleckej besedy slovenskej Emil Semanco a predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, zastupujúci Slovensko-český klub.
Všetci sa zhodli na dôležitosti a prirodzenosti budovania slovanskej vzájomnosti, jednej z mnohých našich identít v tomto komplikovanom svete, i na osobitosti práve slovensko-česko-chorvátskych vzťahov, danej nielen rozsiahlymi turistickými kontaktami, ale napríklad i mimoriadnou príbuznosťou, potvrdenou najnovšími genetickými výskumami.
 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(lw) : 20.02.2014