Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

PREZIDENTSKÉ VOĽBY A SLOVÁCI V ZAHRANIČÍ


Dôležité nformácie!

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 430/2013 Z.z. vyhlásil voľbu prezidenta Slovenskej republiky a určil deň jej konania na sobotu 15. marca 2014.

Ak ani jeden z kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky určil na sobotu 29. marca 2014.

Podľa citovaného zákona je možné voliť v uvedený deň medzi 7.00hod. a 22.00hod. a podľa §1 citovaného zákona sa voľba koná (LEN) na území SR.

Právo voliť prezidenta SR majú občania SR, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov veku a zdržiavajú sa v deň voľby na území SR (OPRÁVNENÍ VOLIČI). 

Oprávnený volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky

Oprávnený volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, hlasuje mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname oprávnených voličov je zapísaný, alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na území Slovenskej republiky na základe voličského preukazu, ak si ho vyžiadal.

Oprávnený volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky

Oprávnený volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a dostaví sa v deň voľby do ktorejkoľvek volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky, bude po predložení platného slovenského cestovného dokladu dopísaný do zoznamu oprávnených voličov. Dopísanie do zoznamu oprávnených voličov zaznamená okrsková volebná komisia v jeho cestovnom doklade.

Voličský preukaz

Oprávnený volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v deň konania voľby nebude môcť hlasovať v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname oprávnených voličov je zapísaný, môže požiadať obec svojho trvalého pobytu o vydanie voličského preukazu. Voličský preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu oprávnených voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Oprávnený volič môže požiadať o vydanie voličského preukazu súčasne na obe kolá voľby prezidenta Slovenskej republiky súčasne.

O vydanie voličského preukazu môže požiadať

osobne,
prostredníctvom ním splnomocnenej osoby (splnomocnenie nemusí byť úradne overené); splnomocnená osoba prevzatie hlasovacieho preukazu potvrdí svojim podpisom,
písomne alebo
elektronicky (e-mailom).
V žiadosti oprávnený volič uvedie tieto údaje

meno a priezvisko,
rodné číslo,
adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu).
V písomnej žiadosti alebo elektronickej žiadosti oprávnený volič uvedie korešpondenčnú adresu, na ktorú mu má obec voličský preukaz zaslať. Obec zašle voličský preukaz na adresu uvedenú v žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“.

Obec, ktorá oprávnenému voličovi vydala voličský preukaz, takéhoto oprávneného voliča zo zoznamu oprávnených voličov vyčiarkne.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

15.02.2014