Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Pred nami polojasno?


 Prežiť v dnešnom svete vyžaduje istú predvídavosť a na jeseň je teda naozaj najvyšší čas pozerať sa za horizont nového roku. Napokon už preto, že sa obyčajne pripravuje najdôležitejší zákon roka, štátny rozpočet.

O čo sa pokúšali viacerí u viacerých, sa napokon podarilo. Menšiny spoločne, ministerstvo kultúry i Slovensko-český klub žiadali aj u Jana Fischera, ministra financií vo vláde Jiřího Rusnoka. Napokon, Jan Fischer bol kedysi ako premiér i predsedom Rady vlády ČR pre národnostné menšiny a i celkovo je preňho otázka menšín a tolerancie srdcovou. A tak v odpovedi na list Slovensko-českého klubu prisľúbil to, čo samozrejme oznámil najmä samotnému rezortu, a to navýšenie dvoch programov ministerstva kultúry – na rozširovanie a prijímanie informácií v jazykoch národnostných menšín, teda na médiá, ako sú aj Slovenské dotyky, a na kultúrne aktivity príslušníkov národnostných menšín. Celkovo o vyše 10 miliónov. Pravda, minority požadovali 13 a i to by bolo predstavovalo iba návrat na úroveň spred brutálnych škrtov posledných dvoch rokov. Ale i to je čosi v dnešnej neradostnej ekonomickej i inej situácii. Rozjasnieva sa aspoň na polojasno. Keď však uvážime, že k dvanástim dosiaľ uznaným národnostným menšinám práve pribudli Vietnamci a Bielorusi, lebo bolo uznané, že žijú v ČR tradične, teda už dostatočne dlho, asi to navýšenie priveľké reálne uľahčenie minoritám neprinesie.

A naviac, je polojasno aj v tom, či to tak napokon aj dopadne, keďže o tom rozhodne až nová poslanecká snemovňa a nová vláda. Takže dvakrát polojasno? Skomplikujem to ešte trochu viac. Dúfajme, že navýšenie prežije, či sa aj trochu zvýši. Nech je jasno, že bude aspoň polojasno. A do budúcna polojasno, že sa vari aj rozjasní...

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský : 12.11.2013