Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Kysucká muzika


 Štýlovo na Jánošíkových dňoch v Terchovej bolo v júli uvedené do života nové CD Kysucká muzika po našom. Vynieslo ho do oblohy 37 balónov, ktoré reprezentovali 37 miest a obcí Kysúc (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto). Vydalo sa do sveta tak, ako kedysi mnohí Kysučania, drotári či murári, ktorí išli za prácou. A ako často dochádzajú i teraz. Šiestim interpretom Kysuckej muziky pri krste asistoval akademický sochár z Kysúc Ondrej 4. Zimka. CD vyšlo v exkluzívnom prevedení s knihou textov jedenástich kysuckých ľudových piesní. V úvode CD sa prihovára Maťo Ďurinda z Tublatanky.
Speváčku ľudových piesní Janku Holeštiakovú a kapelu Veľký dom z Čadce spojila myšlienka, že folklór a rock môžu ísť ruka v ruke a znejú spolu veľmi dobre. Vytvorili formáciu Kysucká muzika. Spracovali viacero kysuckých ľudových piesní zo Starej Bystrice, Horného Vadičova, Turzovky, Makova, Vysokej nad Kysucou, Čadce, Horelice, Zákopčia, Poviny, Kysuckého Nového Mesta, Riečnice a z ďalších kysuckých obcí na folk-rockovú nôtu, ale pohrávajú sa aj s prvkami funku, R&B, soulu, džezu...
Janka Holeštiaková vydala už v roku 2009 úspešné sólové profilové CD Cez ten kraj žilinský s ľudovými piesňami z Terchovej, Turca, Kysúc, Oravy a Liptova. Od mladosti pôsobila v rôznych folklórnych súboroch a zoskupeniach ako speváčka, účinkovala v mnohých krajinách sveta, osobitne medzi krajanmi, ktorým sa dlhodobo venuje aj jej manžel, riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja Pavol Holeštiak.
 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(vs) : 12.11.2013