Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

9.kolo - Hotel Château Belá


2 3 4

Pokračuje deviate – predposledné  kolo súťaže RSI. V cykle „ Historické hotely Slovenska“ navštevujeme budovy, ktoré v sebe ukrývajú nielen kus  histórie našej krajiny, ale zároveň sú plné tajomstiev a príbehov. Predstavujeme vám hotely,  ktoré ich majitelia prerobili na luxusné zariadenia.

So súťažným kolom sa vám hlásime vždy v prvý víkend  v mesiaci. Po každom odvysielanom kole zaznie súťažná otázka.  Za správnu odpoveď  jedného z vás  odmeňujeme  hodnotnými  darčekovými predmetmi.  Po desiatom – záverečnom kole čaká vo veľkom žrebovaní na víťaza hlavná cena – týždňový pobyt pre dve osoby v dvoch  z týchto hotelov.

Ešte dve upozornenia:  do súťaže sa  môžu zapojiť len tí poslucháči, ktorí nežijú  na Slovensku a cestu na Slovensko si výherca poukazu hradí sám.

Doteraz sme navštívili  meštianske dom, vily, či kúrie prerobené na luxusné hotelové zariadenia, dnes však navštívime naozaj neprehliadnuteľný a veľkolepý kaštieľ postavený v štýle francúzskeho vidieckeho baroka. Nachádza  sa na južnom Slovensku v obci Belá, len pár kilometrov od Štúrova a teda v tesnej blízkosti maďarských hraníc. Je v ňom luxusné hotelové zariadenie Château Béla, ktoré je  vo vlastníctve  grófky  Ilony von Krockow  žijúcej v nemeckom Kolíne nad Rýnom, ktorá je  vnučkou posledného majiteľa, baróna Juraja Ullmana, významného bankára z Maďarska.

Kaštieľ im patril len do roku 1945. Hoci prežil mnohé vojnové konflikty a  požiare, nikdy nebol tak zničený ako za roky komunizmu. Dnes je interiér zostavený z dobového nábytku pochádzajúceho zo súkromného majetku rodiny a keďže  majitelia sú  vášniví poľovníci –v kaštieli sa nachádza aj najväčšia poľovnícka zbierka na okolí. Ide o  trofeje z ciest po Ázii, ale aj Afrike.     
 
Návštevníci Château Béla obdivujú nielen  kaplnku, ktorá dnes slúži ako obecný kostol, ale aj  vínnu  pivnicu z  roku 1742. Pôvodní majitelia sa totiž  venovali vinárstvu. Inak tomu nie je ani dnes. Víno sa tu opäť začalo vyrábať  pred desiatimi rokmi. Belá sa totiž nachádza v Južnoslovenskej vínnej oblasti – najteplejšej  zo siedmich vinárskych oblastí u nás.  Ich víno patrí k tým najlepším. Svedčí o tom aj zápis do svetoznámeho časopisu Wine Spectator. Sme jedinou krajinu z bývalého komunistického bloku, ktorá  je tam zapísaná.
 
 
Súťažná otázka: 

Napíšte nám, vďaka ktorému vínu získala Belá zápis do prestížnej publikácie Wine Spectator?


Vaše odpovede  čakáme do 3. júla  na adrese:
Rozhlas a televízia Slovenska, Slovenský rozhlas, Rádio Slovakia International, Krajanská  redakcia, Mýtna 1,  P.O. BOX 55, 817 55 Bratislava 15, Slovensko, alebo  na e-mailovej adrese:  rsi_slovak@slovakradio.sk.
 
Hlavnú cenu –  týždňový pobyt  pre dve osoby v historických hotelových zariadeniach Hotel Bankov v Košiciach a  Kaštieli Pechy v Hermanovciach venuje Asociácia historické hotely  na Slovensku.  
 
V 8. kole súťaže sme hovorili o hotelovom zariadení U Leva v Levoči.   
Pýtali sme sa vás:   Podľa čoho je pomenovaný levočský  hotel U Leva?
Správna odpoveď  je: Podľa lekárne.          
 
Výherkyňou sa stáva Drahomíra Holanda z Brazílie. Srdečne blahoželáme.