Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Nový šéf USZZ


Vláda v stredu odvolala Milana Vetráka z postu predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Do tejto funkcie od štvrtka vymenovala Igora Furdíka. Jeho odvolaného predchodcu do tejto pozície vymenovala predchádzajúca vláda 9. februára 2011.

Po zmene v čele Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, kam prichádza Igor Furdík, bude nasledovať aj ďalší krok - bývalú predsedníčku Úradu Vilmu Prívarovú teraz vymenujú za podpredsedníčku. Zahraniční Slováci kvitujú výmenu predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Dôvodom odvolania Milana Vetráka z funkcie predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí bola dlhodobá nespokojnosť s jeho pôsobením na tomto poste a nedôvera zo strany organizácií zahraničných Slovákov ku krokom, ktoré počas pôsobenia vo funkcii urobil. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor úradu vlády, ktorá o odvolaní rozhodla na dnešnej 6. schôdzi. Vetráka vo funkcii šéfa tohto úradu od štvrtka vystrieda Igor Furdík. "S cieľom zabrániť prípadným väčším škodám vyplývajúcim z ďalšieho pôsobenia pána Vetráka, prijala vláda SR rozhodnutie obsadiť miesto predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí kompetentnou osobou, ktorá bude plne akceptovaná i združeniami Slovákov pôsobiacimi v zahraničí," uvádza sa v stanovisku úradu vlády. Po zmene v čele inštitúcie bude nasledovať aj ďalší krok, bývalú predsedníčku úradu Vilmu Prívarovú teraz vymenujú za podpredsedníčku. Vetráka vymenovala predchádzajúca vláda 9. februára 2011 súčinnosťou od 10. februára 2011.
   Svetové združenie Slovákov v zahraničí mimoriadne oceňuje dnešné odvolanie Vetráka. Pozdáva sa im, že vláda na post šéfa úradu vymenovala skúseného diplomata, bývalého veľvyslanca v Srbsku i Rusku, Igora Furdíka. "Ten má patričný morálny kredit i skúsenosti z práce s krajanskými komunitami," uviedol predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) a viceprezident organizácie Európania vo svete so sídlom v Bruseli Vladimír Skalský, podľa ktorého sú tieto organizácie pripravené spolupracovať s novým šéfom úradu. "Predpokladáme aj obnovenie dohody medzi úradom a SZSZ, ktorú Milan Vetrák jednostranne vypovedal. Veríme, že sa na úrad vrátia aj ľudia, predstavujúci inštitucionálnu pamäť, ktorí boli postupmi na hrane i za hranou zákona donútení odísť," dodal Skalský.
   Skalský si myslí, že z pohľadu strešnej organizácie slovenského sveta sa končí "éra absolútneho marazmu na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí, keď sa táto inštitúcia topila v jednej klientelistickej kauze za druhou, diskriminovala jednotlivé krajanské spolky, zničila dlhoročné projekty Slovákov v zahraničí, napríklad časopisy vo Švédsku i Francúzsku, Dni slovenského zahraničia v rôznych krajinách a ďalšie, snažila sa slovenský svet rozoštvávať, namiesto aby pôsobila integrujúco". Združenia oceňujú, že problematika krajanov sa premietla do programového vyhlásenia vlády, čo v minulom volebnom období podľa nich absentovalo. Rovnako vítajú pripravované znovuzriadenie Komisie pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Zahraničnom výbore NR SR, ktorá takisto za predchádzajúcej vlády zanikla.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

hanka : 09.05.2012