Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ivan Gašparovič prijal predsedu SKS


Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal predsedu Svetového kongresu Slovákov v zahraničí, 93-ročného Johna Vacvala. V nadväznosti na nedávne stretnutie hlavy štátu so zástupcami Svetového združenia Slovákov v zahraničí išlo o ďalšie stretnutie, ktorého cieľom je kontinuálny dialóg s organizáciami krajanov v zahraničí.

Ivan Gašparovič sa na stretnutí osobitne venoval aj téme mladých Slovákov, ktorí odišli do zahraničia. "Prezident je presvedčený, že treba pracovať aj s mládežou a mladými ľuďmi, najmä v zámorí, kde už ten kontakt s domácim jazykom alebo národnou slovenskou kultúrou je veľmi ojedinelý," priblížil hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Predseda Svetového kongresu Slovákov v zahraničí John A. Vacval tvrdí, že personálne obsadenie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí by sa malo absolútne zmeniť."Peniaze si porozdávali a slovenské organizácie nedostali ani cent. Oni len sľubujú a nerobia nič," poznamenal po stretnutí. Kriticky vníma aj prácu Matice slovenskej. Svoj postoj ilustroval na príklade škôl, ktoré mali vyučovať v USA v slovenskom jazyku. "Mali dostať 4000 dolárov z fondu ÚSŽZ, nedostali ani cent. Toto je hanba, zneužívanie a títo ľudia, celá garnitúra by mala byť vymetená," komentoval.

Ivan Gašparovič zdôraznil, že krajanskej téme treba venovať pozornosť aj z relatívne nového aspektu, ktorým je predovšetkým ekonomická migrácia mladých ľudí do zahraničia. Vzhľadom na blížiaci sa summit NATO v Chicagu prezident uviedol, že jedným z bodov pracovného programu tejto cesty je aj stretnutie s komunitou Slovákov žijúcich v USA.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

isal : 23.04.2012