Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Leopold Danihels


14. marca 2003 zomrel popredný predstaviteľ slovenského exilu, predseda Svetového kongresu Slovákov a podnikateľ Leopold Danihels. Pochádzal z niekdajšej Uhorskej dnes Záhorskej Vsi. Počas druhej svetovej vojny sa zúčastnil na bojových operáciách pri Žiline. Ako dezertér emigroval cez rieku Moravu a dostal sa až do Paríža a potom do USA, kde vstúpil do služieb americkej armády.

Prvý rok v USA strávil v kláštore v Pittsburgu, kde sa učil americkú angličtinu a účtovníctvo. Po roku odišiel do Kalifornie, začal podnikať v obchode a hotelierstve. Zanedlho sa stal veľmi úspešným podnikateľom. V Las Vegas vlastnil nielen hotelový komplex, ale aj kasína. V Los Angeles bol majiteľom 2000 nájomných bytov. V roku 1993 bol zvolený za prezidenta Svetového kongresu Slovákov.

Spolu s manželkou podporoval na Slovensku rôzne charitatívne aktivity a podporoval kultúrne podujatia. Vytvorili osobitný sociálny fond, do ktorého finančne prispievali aj ich americkí priatelia. Za svoje aktivity získal Pamätnú medailu k vzniku Slovenskej republiky. V Spojených štátoch Amerických dostal Republikánsku senátorskú medailu slobody. Toto ocenenie dostali okrem iných aj bývalý prezident USA Ronald Reagan a bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

salhanka : 14.03.2012