Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Eugen Andrew Čerňan


14. marca 1934 sa v Chicagu narodil americký astronaut slovenského pôvodu Eugen Andrew Čerňan. Jeho starí rodičia pochádzali z Vysokej nad Kysucou. V roku 1903 odišli spolu s tisíckami iných emigrantov do USA, pretože dúfali, že tam nájdu prácu. Usadili sa v Chicagu a začali farmárčiť.

Eugen bol povolaním elektroinžinier, slúžil vo vojenskom námorníctve ako pilot na lietadlových lodiach. V roku 1964, už ako tridsaťročný skúsený pilot, sa dostal do skupiny amerických astronautov. Po prvý raz ho menovali do záložnej posádky Gemini 9. Keď hlavná posádka lode zahynula pri havárii lietadla T-38 počas letu do St. Lous, kde mali prevziať kozmickú loď, vybrali Čerňana s kolegom Staffordom do „prvej línie“ a v júni l966 sa stali členmi posádky kozmickej lode Gemini 9. Bol to jeho prvý priamy kontakt s otvoreným kozmom. Podobne to bolo aj v roku l969. Na palube lode Apollo l0 sa priblížil na niekoľko kilometrov k Mesiacu. Museli sa však vrátiť bez pristátia na jeho povrchu.

Jeho vytúžený sen sa mu splnil až v roku 1972. 7 –ho decembra odštartovala z kozmodromu Cape Canaveral kozmická loď Apollo l7 s kozmonautmi Černanom, Evansom a Schmittom na palube. l0. decembra večer – o 20. hodine a 47. minúte – začala loď obiehať okolo Mesiaca. Na nasledujúci deň hladko pristáva na mesačnom povrchu. Čerňan a Schmitt ako prví vystúpili na mesačný povrch a v skafandroch kráčali dopredu po sivej pustej pláni.

Plán mesačnej expedície predpokladal tri vychádzky. Pri prvej rozmiestnili vedecké prístroje, pri druhej vyvŕtali dva otvory pre sondy na skúmanie prúdenia tepla z mesačného vnútra a počas tretej expedície dorazili džípom Rover ku kráteru Steno. Pred návratom Eugen Černan povedal: „Mesiac opúšťame tak pokojne, ako sme na ňom pristáli. Tí, ktorí sa sem vrátia, nech prídu v mieri a pokoji, reprezentujúc celé ľudstvo. Nech sa posádka Apolla l7 šťastne vráti domov.“ Posádka sa bezpečne vrátila na zem.

Černan sa neskôr stal riaditeľom programu Apollo –Sojuz za americkú stranu. V roku 1976 odišiel z námorníctvo a aj z tímu amerických kozmonautov. Po svojich „výletoch“ na Mesiac začal Eugen Čerňan cestovať po svete. Nezabudol ani na návštevu Slovenska, kde navštívil aj Kysuce, rodisko svojich predkov. Zavítal aj do Bratislavy a hlavne do Ivanky pri Dunaji, kde vzdal hold svojmu vzoru Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

hanka : 15.03.2012