Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Beňovský na Madagaskare


Móric Beňovský cestovateľ, dobrodruh, spisovateľ, vojak a neskôr vládca na Madagaskare. Narodil sa v roku 1746 vo Vrbovom a zomrel na vzdialenom ostrove pri brehoch Afriky.

Prešiel tisíce kilometrov, stretával sa s najmocnejšími ľuďmi svojej doby. Jeho život sprevádzajú legendy a fascinujúcimi osudmi Mórica Beňovského boli inšpirované mnohé umelecké diela. On sám napísal Pamäti z ciest, ktoré z francúzštiny preložil do angličtiny. Po francúzsky písaný rukopisný originál je dnes uložený v British Museum v Londýne.

16. januára bolo po najslávnejšom rodákovi z Vrbového pomenované námestie v meste Anatalaha, ktoré sa nachádza na východe Madagskaru. Bol pri tom aj diplomat a historik diplomacie Miroslav Musil, ktorý pri tejto vzácnej príležitosti pripomenul predstaviteľom krajiny význam osobnosti Mórica Beňovského nielen pre Slovensko, ale aj pre tento tento ostrov. „Na Madagaskare bolo vtedy niekoľko desiatok malých kráľovstiev, ktoré medzi sebou viedli vojny. Beňovský ich uzmieril a spojil a nakoniec si ho sami (domorodci) zvolili za kráľa kráľov,“ spresnil Musil.

Súčasťou námestia je pamätník privezený zo Slovenska. Jeho autorom je Stanislav Machovčák z Kysúc a predstavuje dva prvky - plachtu a sťažeň lode. Na otvorení námestia sa zúčastnili zástupcovia štátu Madagaskar a dvadsať Slovákov vrátane filmárskeho tímu pod vedením Vladimíra Dudláka s bádateľom a spisovateľom Miroslavom Musilom.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

ihsla : 23.01.2012