Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Zahraniční Slováci upozorňujú na drahý web


Stránka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí stála podľa Svetového združenia Slovákov v zahraničí vyše 34-tisíc eur.

BRATISLAVA. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorý má od svojho vzniku v roku 2006 na starosti agendu krajanskej problematiky, tuneluje jeho vlastný šéf, tvrdí predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský.

Úrad podľa Skalského zakladá novú internetovú stránku Slovenské zahraničie, na ktorú jeho predseda Milan Vetrák vynaložil minimálne 34 220 eur.

Vetrák platil vlastnému poradcovi

Vlastnému poradcovi Imrichovi Fuhlovi, ktorého úlohou bolo web naplniť obsahom, Vetrák podľa Skalského platil 365 eur na deň. Fuhl pre agentúru SITA výšku dohodnutej odmeny potvrdil.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí aj Úrad vlády.

"Dňa 14. 12. 2011 podpísal Vetrák zmluvu s Jánom Bílikom, konateľom firmy Creativ line, pričom predmetom zmluvy je vytvorenie informačného portálu o živote krajanov. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa zaviazal za túto službu zaplatiť firme Creativ line 20 600 eur bez DPH (24 720 eur s DPH), čo je bezprecedentná suma za dohodnutý predmet zmluvy," píše Skalský vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA.

Ďalších 9 500 eur sa úrad zaviazal vyplatiť Imrichovi Fuhlovi za tvorbu príspevkov na tento portál, tvrdí Skalský.

"Unikátne je, že zmluva bola podpísaná 2.12. a práca mala byť odovzdaná 29.12., čo znamená pre Imricha Fuhla odmenu 9 500 eur za 26 kalendárnych dní. Aj keby pracoval vo všetky sviatky, je to vyše 365 eur denne. Klientelizmus je aj tu zjavný, keďže Imrich Fuhl je poradcom Milana Vetráka," doplnil.

Imrich Fuhl potvrdil, že sa spomínaný honorár na webe pracoval.

"A to si nevie (Skalský, pozn. red.) predstaviť, že tá práca sa pretiahne aj na nový rok, prípadne, že aj predtým sa niečo robilo? Takáto zmluva sa na papieri môže vzťahovať na jeden mesiac, ale časovo to môže byť aj inak," reagoval Fuhl na otázku, či bral 365 eur za deň.

Fuhl: Nie je to nič nenormálne

Prácu už podľa vlastných slov dokončil, spracovával životopisy historických aj súčasných osobností a tvoril novinárske i nenovinárske prejavy, stránka však začne fungovať až vo februári.

"Ja sa za to nehanbím a úplne to pokladám za normálne," dodal Fuhl, ktorý je skôr prekvapený tým, prečo Skalského trápi jeho honorár.

"Pán Skalský sa v tejto kritike vyžíva v poslednom čase, čo nepovažujem za normálne," uzavrel.

Konateľ firmy Creativ line Bílik, ktorý má prípravu stránky na starosti, je podľa Skalského Vetrákovým priateľom a od svojho nástupu do funkcie vo februári 2011 zadal spriazneným firmám Bílika štyri zákazky v celkovej sume 55 146 eur.

Zákazky však podľa Skalského boli netransparentné.

Skalský píše, že Úrad vlády sľúbil posunúť odboru boja proti korupcii podnet na Vetráka pre netransparentné nakladanie so štátnymi peniazmi. " Výsledok však nie je známy," uzavrel.


 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

16.01.2012