Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov


Infocesta – novinka pre zahraničných Slovákov


Minulý týždeň Slováci z Česka, Maďarska, Rumunska, Švédska a Srbska absolvovali prvú krajanskú infocestu na Slovensku, po turisticky mimoriadne atraktívnom Žilinskom samosprávnom kraji.

1
Foto: ÚKVS

Účastníci infocesty sa v dňoch 17. až 21. októbra mohli kochať v prírodných krásach, početných kúpeľoch a aquaparkoch, ale i kultúrnych a historických pamiatkach jedného z úhrne ôsmych samosprávnych krajov na Slovensku. Akcia mala za cieľ prezentovať krajanom tie najpútavejšie obsahy cestovného ruchu Žilinského samosprávneho kraja a zároveň podnietiť zahraničných novinárov a tour-operátorov aby o bohatstve tohto regiónu informovali aj vo svojich krajinách. Organizátor a financovateľ infocesty bol Žilinský samosprávny kraj a značnú realizačnú pomoc poskytlo i Svetové združenie Slovákov v zahraničí v čele s predsedom Vladimírom Skalským.

2

3

Cesta sa však začala v Bratislave, v svojskej budove Slovenského rozhlasu, kde účastníkov infocesty privítala šéfdramaturgička Rádia Slovakia International Mária Mikušová a spred Krajanskej redakcie RSI sa na cestu k zahraničným Slovákom pridala aj novinárka Ingrid Slaninková.

22-členná výprava potom smerovala k Žiline, presnejšie na Úrad Žilinského samosprávneho kraja, kde účastníkov prišiel pozdraviť i jeho riaditeľ Pavol Holeštiak. Predstaviteľmi slovenských televíznych, internetových a tlačových médii zo Srbska boli Milan Kulík, Branko Mitić, Ivan Bagľaš a Katarína Mosnáková, ktorá zastupovala Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. Už po srdečných privítacích slovách, predostrenom harmonograme a zoznámení sa s tímom, dalo sa predpokladať, že účastníci infocesty strávia nezabudnuteľný týždeň na Slovensku.

4
Foto: ÚKVS

Prvá krajanská infocesta sa vyznačovala predovšetkým pestrosťou programu. Ten obsahoval obhliadku Terchovej, Meander Parku v Oraviciach, nádherných Západných Tatier, Múzea oravskej dediny, najnavštíveniejšieho hradu na Slovensku-Oravského hradu, Aquaparku Tatralandia, Slovenských liečebných kúpelí, Demänovskej jaskyne Slobody, Vlkolínca – pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, Matice slovenskej, Slovenského Betlehemu v Rajeckej Lesnej, Slovenského orloja v Starej Bystrici a i. Infocesta pravdaže zahrnula aj špičkové reštaurácie, hotely a ubytovacie zariadenia v Zuberci, Oravskom Podzámku, Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Vlčianskej doline, Martine a v Oščadnici.

5
Foto: ÚKVS
6
 
Účastníkom v pamäti však utkvejú i trefne ladené vedľajšie programy, na ktorých si organizátor tiež dal záležať. Sem zaraďujeme oživenie tradícii Juraja Jánošíka, o ktoré sa v Terchove postarali členovia FS Turiec, potom vynikajúci koncert mladej opernej speváčky Agnesy Vrábľovej v kostole pod Oravským hradom, ochutnávky slovenských tradičných špecialít v Múzeu kysúckej dediny vo Vychylovke či wellnessy vo vychýrených areáloch vodnej zábavy.

7
Foto: ÚKVS

Teda ozaj atraktívny zážitok, ale i bohatý materiál pre spracovanie kvalitných reportáží, ktoré diváci a čitatelia slovenských médií v Srbsku budú mať možnosť sledovať už v priebehu nasledujúceho mesiaca.

Trasu infocesty a lokality, ktoré jej účastníci navštívili, spolu s odkazmi na ich webovú stránku si môžete pozrieť na Mapke infocesty, ktorú zhotovil Ivan Bagľaš.

8
Foto: ÚKVS

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Mosnáková : 25.10.2011