Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovak info


Objavte žilinský kraj – klenot Slovenska


Len zriedkakedy sa naskytne taká príležitosť akú nám poskytla Samospráva Žilinského kraja. Bolo mi cťou zúčastniť sa v sprievode dvadsiatich vybraných redaktorov slovenských médií v zahraničí a spoznávať Žilinský samosprávny kraj.
Už samostatná rubrika prezrádza, že nejednalo sa o len cestu krajom, ale skutočne aj objavovať krásu Slovenska. A práve tento kraj je aj klenotom, lebo od samého začiatku tejto cesty som videl miesta o ktorých som počul, čítal ba možno v minulosti aj navštívil a predsa som bol očarený! Očarený tým, čo sa tak za krátku dobu vykonalo, zlepšilo a vybudovalo. Pociťujem nesmiernu pýchu ako slovenský rodák nad úhľadnými dedinkami s novo vystavanými alebo obnovenými vilkami, dedinkami upravenými a tiež vybudovanými strediskami, či už športovými alebo pre relax a turistiku vytvorenými, za tak krátku dobu slobodného Slovenska.. Tieto dni boli jeden za druhým krásnymi, aj keď fyzicky namáhavými, aby nám usporiadatelia na čele s vynikajúcimi sprievodkyňami Evou a Martou čo najviac ukázali. Je temer ,,zbytočné,, nám Slovákom opisovať aké je Slovensko svojou prírodou, kultúrou a pohostinnosťou neobyčajné. Ale verte mi, že sa mýlite! Na každom kúsku objavíte veľa nového, ba zmeneného. Prekvapí vás možno, že ľudia v službách sa správajú veľmi profesionálne, ovládajú svoju úlohu! Nastúpila už nová generácia, sebavedomá jazykovo aj odborne dobre vybavená. ,,Socialistický,, prístup nájdete zrejme už len tam, kde sa asi ani podniku príliš nedarí. Skupina bola reprezentovaná zástupcami niekoľkých štátov: Českej republiky, Maďarska, Rumunska, Srbska, Slovenska a teda i Švédska v mojej osobe. Žiaľ pre chorobu alebo pre pracovné povinnosti neprišiel žurnalista z Poľska a USA. Vznikol veľmi dobrý kolektív, ktorý dobre fungoval, aby tak náročná cesta sa vôbec vydarila. Skúsim aspoň spomenúť miesta, ktoré sme navštívili, aj keď opísať všetky dopodrobna nie je možné. Koniec koncov treba to videť a zažiť na vlastnej ,,koži,,.
Cesta začala v Bratislave v Slovenskom rozhlase – štúdiu International, pokračovala do Žiliny, samozrejme hneď s aktívnym sprievodným komentárom okolia z cesty. Príchod do Žilinského samosprávneho kraja, kde nás uvítal riaditeľ a ,,spolutvorca,, tejto myšlienky PhDr. Pavol Holeštiak PhD. Po prezentácii infocesty a programe, sme sa vydali na cestu do Terchovej, Vratnej doliny a pokračovali do Meander parku Oravice, wellness s teplým kúpaliskom v prírode, večer Zuberec, koliba Josu, nádherné turistické stredisko. Nachádzame sa v Západných Tatrách- Roháče.. Ráno sa vyvezieme až k samotným vrchom , ktoré už pokrýva sneh. Malé zamrznuté pleso už svedčí, že v týchto končinách začína zima. Cestou na Oravu nemôžeme vynechať Oravské múzeum a originálny Skanzen slovenskej oravskej dediny, plný života so zvieratami a typickej dediny. Haburovka - špeciálny likér z haburí - jafurí (alebo po našom z čučoriedok), každému premrznutému nepochybne zachutí! Oravský hrad nás už čaká so svojimi aspoň tisícimi schodmi, prekrásnou kaplnkou a nádherným koncertom v nej. Viac a viac sa v histórii opakuje dielo a osobnosť Palatína Juraja Thurzu. Na sľubované plte sme sa síce nedostali – bolo riadne chladno, ale i tak dobre, kondíciu si zobral hrad a tak v dedine Oravský Podzámok bol aspoň chvíľu odpočinok, lebo už sme mierili do známeho strediska lyžiarov – Jasná v Nízkych Tatrách. A na večer? Aquapark Tatralandia, koniec dňa? Ale kdeže! Kúpanie a prehliadka v termálnych vôd Bešeňová a potom dávaj do Liptovského Mikuláša.
Na ďalší deň prezentácia múzea liptovskej dediny Pribylina, ovčiarske tradície, výrobky, remeslá, strihanie oviec, ba aj ľudového umenia okolo odevov a samozrejme výroba syrov a hriatô. Pestrý program, ale veď deň ,,iba začína,,! Ďalších 980 schodov , niekedy aj prihrbený v Demänovskej jaskyne Slobody, kde sa dostanete pekným vŕškom za asi 20 minút. Je to krása! Námaha je odmenená, o to lepšie sa môžete kochať v krásnom zámku ,,Grand Castle Liptovský Hrádok,, a mať pocit aspoň vicišpána v prekrásnom prostredí reštaurácie a hotela. Deň nekončí, čaká nás UNESCO obec Vlkolínec. (ešte že máme povolenie sa kus aj vyškriabať autobusom a iba potom po vlastných hore dedinou). Je čo vidieť ale čaká nás už sálaš Krajinka, pri Ružomberku. Výborné syry, pečených štrudiel rôzneho druhu, pagáčov. Dávaj do Valčianskej doliny! Folklórny večer v hoteli Impozant bol nezabudnuteľný! Spev, tanec, a nálada! Ba dokonca sme si mohli skúsiť aj ,,klobúkový tanec,,! Výsledok v tanci? Nepýtajte sa.
Ráno sa nachádzame už v Turčianskych Tepliciach! Sme tam známi, veď sme robili pre nich anons v našom časopise! (bez chvály, neverili by ste koľkí vedia aj o Svensk Slovak Info!) Veď iba na skok je mesto Martin. Návšteva Národného cintorína, prijatie na Matici slovenskej, a už sa autobus točí na Starú Bystricu. Slovenský orloj, krásne námestíčko, snáď najkrajšia budova základnej školy čo som videl a obchodík so suvenírami podávajúc chutné vínko. Orloj perfektne ,,pracoval,, a človek z upravenej Starej Bystrice mal dobrý pocit. Cesta netrvala dlho do prírodnho múzea kysuckej dediny Vychylovka, historickou železnicou sme zažili svadbu v jednom z dedinských domov, spev tanec, podávanie koláčov a novosmažených kapustníkov, pálenka, všetko čo k riadnej svadbe patrilo! Drotárstvo, hrnčiarstvo a iné remeslá sa tešili obdivu. Večer sa nebezpečne blížil a už sme v regióne Kysuce. Cez domov Jana a Ruda Masláka -Krásno nad Kysucou, sa dostávame do známej lyžiarskej oblasti Oščadnica, do nádherného hotela Marlene. Večer, keď už vlastne v tejto spoločnosti mal byť posledným z tejto cesty, bol v znamení šikovných harmonikárov a spevu. Prišiel nás pozdraviť pán Pavol Holeštiak s manželkou a aj umelec Ondrej 4. –Zimka- sochár a výtvarník. (tiež už prezentovaný v našom časopise.) V priateľskom duchu sa prezentovali aj speváci medzi nami, hlavne mladý srbský pár z Nového Sadu, Katka a Ivan, keď už predtým ukázali svoj talent v tanci a Janka, manželka p. Holeštiaka, ináč členka folklórnej skupiny.
Ráno po prvý krát trochu popŕchalo, ale to len v horách, keď sme sa už presúvali do Rajeckej Lesnej, aby sme obdivovali Slovenský Betlehem, unikátne rezbárske dielo. Kúpele Rajecké Teplice, Afrodite, je skutočne niečo viac než reprezentatívne. Prehliadka očarila i tých, ktorí kúpele už poznali predtým, ale stále sa pristavujú. Otvárajú nové časti. Ak ste tam ešte neboli, tak urobte si aspoň výlet. ( zakrátko budeme uverejňovať anons a máme prisľúbenú zľavu pre našich členov)! Autobus sa ,,nemilosrdne,, vydal do Bratislavy - cez Žilinu a Piešťany.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Dušan Daučík : 26.10.2011