Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenské dotyky


ROZTVORENÝ VEJÁR KRÁSY


"Vítam vás, trúfam si povedať, aj keď je to nekorektné, v najkrajšom kúte Slovenska," pozdravil slovenských krajanských novinárov a tour-operátorov riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja a mimochodom odborník na problematiku zahraničných Slovákov Pavol Holeštiak. A hoci aj autori týchto riadkov majú korene v iných regiónoch Slovenska, infocesta, ktorú celá skupina absolvovala, ukázala, že na tých slovách bolo veľa pravdy. A že Slovensko popri výnimočných danostiach, o ktorých vieme a ktoré boli vždy nespochybniteľné, urobilo za niekoľko ostatných rokoch obrovský skok dopredu, menovite aj v oblasti služieb cestovného ruchu, ktoré sú dnes na naozaj európskej úrovni. Aspoň v prípade tohto jeho malebného severozápadného regiónu to platí bez akýchkoľvek pochybností...

To, čo pripravil Žilinský samosprávny kraj spolu so Svetovým združením Slovákov v zahraničí, je prvá lastovička. Infocesty, keď sa nejaký región popularizuje pred novinármi a tour-operátormi, sú už štandadným marketingovým nástrojom. Dosiaľ však boli zo zahraničia pozývaní vždy novinári z väčšinových médií. Po prvý raz sa podobná akcia zamerala na krajanov, ktorí pritom majú tie najlepšie predpoklady osloviť publikum, ktoré má zvýšený záujem o Slovensko a jeho regióny. A to nielen z príslušných slovenských komunít, ale aj z majoritného národa v krajinách, kde žijú. Popri typických krajanských, nechýbali ani zástupcovia verejnoprávnych médií - slovenských redakcií maďarskej a srbskej televízie, maďarského a rumunského rozhlasu či krajanskej redakcie Slovenského rozhlasu. Samozrejme, chýbať nemohli ani Slovenské dotyky.
Historicky prvá infocesta na Slovensku, po turisticky mimoriadne atraktívnom Žilinskom samosprávnom kraji, sa uskutočnila 17. až 21. októbra. A hneď sa dohodla aj ďalšia, na máj 2012. A že sa poučia aj ďalšie kraje, toto presvedčenie tiež zaznelo...
Ešte predtým, než sa vyše dvadsiatka účastníkov mohla kochať prírodnými krásami, početnými kúpeľmi a aquaparkami, ale i kultúrnymi a historickými pamiatkami kraja, stretla sa celá výprava v známej obrátenej pyramíde v centre Bratislavy - v sídle RTVS - Rozhlasu a televízie Slovenska. Účastníkov infocesty privítala šéfdramaturgička Rádia Slovakia International Mária Mikušová a celá krajanská redakcia, zo stredu ktorej sa Ingrid Slaninková k skupine i pridala. Do plánu sa vošlo i prijatie predsedu SZSZ a spoluautora týchto riadkov u generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej.
A potom už spoločný autobus uháňal do Žiliny, moderného centra regiónu, presnejšie na Úrad Žilinského samosprávneho kraja, kde pri skvelom obede účastníkov prišiel pozdraviť i jeho riaditeľ Pavol Holeštiak a kde zazneli slová, zmienené v perexe.
Prvá krajanská infocesta sa vyznačovala predovšetkým pestrosťou programu. Ten obsahoval obhliadku Terchovej aj so zbojníckym prepadom v podobe folklóristov zo súboru Turiec, kúpanie v Meander Parku v Oraviciach, výlet na Tatliakovu chatu v nádherných Západných Tatier, premrznutý výklad v Múzeu oravskej dediny s haferovicou, teda čučoriedkovou pálenkou v ruke, prehliadku najnavštevovanejšieho hradu na Slovensku, teda toho oravského, kde účastníkov prekvapil aj fantastický koncert mladej opernej speváčky Agneše Vrábľovej vo fascinujúcom priestore hradného kostola. A ďalej aj návšteva Aquaparku Tatralandia a stretnutie so zástupcami najväčšieho hráča na trhu cestovného ruchy Tatry Mountain Resorts, návšteva Bešeňovej s ďalšími termálnymi kúpeľmi, všestranným wellness zariadením, i skvelým ubytovacím komplexom. Účastníci smerovali aj do Demänovskej jaskyne Slobody, pričom jaskýň je v kraji viacero, vrátane tiež demänovskej, ale ľadovej. Pochopiteľne, šlo sa aj do Vlkolínca – pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, ktorá je unikátna aj tým, že sa v nej stále býva. V Martine zavítali účastníci do sídla Matice slovenskej i na Národný cintorín, pokochali sa na rezbárskej výzdobe Slovenského Betlehemu v Rajeckej Lesnej, pozoruhodnej novostavbe Slovenského orloja v Starej Bystrici, zasadenej do celého vynoveného námestia. Slávnou úvraťovou železničkou vo Vychylovke sa novinári a tour-operátori odviezli do Múzea kysuckej dediny, teda tretieho zo skvelých skanzenov, kde im organizátori pripravili aj inscenáciu folklórnej svadby či výrobcov drotárskych a košíkárskych výrobkov. Podobne už predtým v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zhliadli aj strihanie oviec, spriadanie vlny, rôzne remeslá, ochutnali syry i pálenô. Prezentácia výroby syrov sa uskutočnila aj v Salaši Krajinka pri Ružomberku, ktorý je vynikajúcim príkladom, ako funguje agroturistika - všetko, čo nadoja, hneď ten deň predajú - priamo z dvora, ale aj vo vlastnej reštaurácii a pekárni, ešte aj dokupovať mlieko musia. Účastníci navštívili i kúpele v Turčianskych tepliciach aj v Rajeckých Tepliciach. Infocesta pravdaže zahrnula tiež špičkové reštaurácie, hotely a ubytovacie zariadenia v Zuberci, Oravskom Podzámku, Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Vlčianskej doline, Martine a v Oščadnici. Za všetky zmieňme aspoň fantastickú prestavbu Grand Castle Liptovský Hrádok, ktorá je naozaj prepojením histórie, vkusu a moderného luxusu. V hoteli Impozant vo Valčianskej doline sa sukutočnil aj skvelý folklórny večer, v ktorom účinkovali aj účastníci infocesty - a to nielen tí, ktorí majú svoje folklóristické skúsenosti, ale napríklad v klobúkovom tanci sa predstavil a nečakane ako prvý vypadol aj spoluautor tohto článku.
V Oščadnici sa konalo aj kolokvium o krajanskej problematike za účasti Pavla Holeštiaka, riaditeľky odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Ivety Chabadovej vedúcej celej výpravy Marty Zimanovej. Zaznelo tam mnoho podnetných myšlienok, ale najmä i jedno veľké poďakovanie - všetkým zmieňovaným, i ďalším pracovníkom a spolupracovníkom Úradu Žilinského kraja.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský, Naďa Vokušová : 27.10.2011