Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Archeológovia objavili dievčinu


Asi 18-ročnú dievčinu sa podarilo nájsť archeológom v mohyle v Bojnej v okrese Topoľčany. V zemi ležala skoro 1 200 rokov. Pri sebe mala kovové vedro, sklené koráliky, keramickú nádobu a ďalšie milodary. Veľká hrobová jama s drevenou rakvou bola v hĺbke 2,5 metra..

Nad hrobom sa našli stopy po pohrebných rituáloch – nedohorené brvná z obetnej hranice, časti rozbitých nádob a zvieracie kosti ako pozostatky pohrebnej hostiny. Mohyla má priemer osem metrov a výšku meter nad dnešným povrchom zeme. Na základe veľkosti hrobky archeológovia predpokladajú, že dievčina bola príslušníčkou vtedajšej elitnej spoločenskej vrstvy.

Archeológovia predpokladajú, že v Bojnej musia skôr či neskôr objaviť veľké pohrebiská, pretože tu zhruba od roku 800 do roku 920 existovala husto osídlená aglomerácia troch hradísk. Ich obyvatelia tu zrejme vyhľadávali rudy, predovšetkým železnú, ktorá sa nachádza v bezprostrednom okolí sídliska, možno aj zlato, ktorého nálezisko je zhruba štyri kilometre odtiaľ.

Doterajšie nálezy dokazujú, že Bojná bola sídlom miestneho kniežacieho rodu. Našli sa tu napríklad odlievané zvony, šperky, tisíce kovových nálezov, ako sú kopije, šípy, jazdecké ostrohy či poľnohospodárske a remeselnícke nástroje. Najväčšie hradisko má rozlohu až 12 hektárov. Najväčšiu časť opevnenia vytvorili stavitelia zrejme v roku 894, čo je rok smrti kráľa Svätopluka a doba, keď vzrastalo nebezpečenstvo pre slovanské komunity.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

sull : 29.09.2011