Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

SNS vyzve premiérku, aby odvolala Vetráka


SNS pripravuje pre premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ) list s výhradami voči riadeniu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a výzvu, aby vyvodila zodpovednosť na čele úradu. Predsedníčka vlády má totiž podľa podpredsedu strany a šéfa poslaneckého klubu Rafaela Rafaja „maslo na hlave“ za jeho personálne obsadenie, ktoré označil za zlé.

Vyčíta jej aj to, že Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí nepatrí priamo pod ňu, ale spadá pod výkonného úradníka úradu vlády. Predstavitelia SNS sú presvedčení, že pod vedením Milana Vetráka „Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslabuje väzby medzi Slovenskom a krajanmi.“

Ako Rafaj informoval na dnešnej tlačovej besede, SNS pripravuje novelu zákona o zahraničných Slovákoch. Hlavná zmena je v kreovaní personálneho vedenia úradu, nie cez vládu SR, ako je to v súčasnosti, ale na návrh krajanských spolkov by predsedu úradu volila a odvolávala Národná rada SR.

„Je tu predpoklad, že výber bude transparentnejší, čitateľnejší a podrobený väčšej kontrole,“ myslí si Rafaj. Normu majú v súčasnosti pripravenú na 85 percent a pravdepodobne ju predložia na novembrovú schôdzu parlamentu. O podpore návrhu chcú rokovať so Smerom-SD. „Ak budú počúvať vecné pripomienky, nemali by mať s tým problém,“ poznamenal Rafaj.

Súčasnému vedeniu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí chýba podľa Pavla Holeštiaka z odborného poradného kabinetu SNS “odbornosť, profesionalita a ústretový prístup.“ SNS kritizuje aj grantový systém, ktorý je podľa nich jednostranný a preferuje spolky spojené s ľuďmi podporujúcimi predsedu úradu. Za zbytočný označil Rafaj aj zbor 15 poradcov na úrade, keď napríklad premiérka ich má 17.

„Treba sa spýtať, či sa z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí nestáva úrad proti zahraničným Slovákom,“ poznamenal Rafaj.

Vetrák sa stal predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí vo februári tohto roka. Do funkcie ho na päť rokov vymenovala vláda.


 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

27.09.2011