Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ministerstvo vnútra usvedčilo Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí z klamstva


Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Vetrák klamal médiám ohľadne volebného kódexu. Minulý týždeň v reakcii na tlačové správy Ministerstva vnútra SR a Svetového združenia Slovákov v zahraničí o novej úprave volieb cez internet tvrdil, že na pripomienkovaní normy sa jeho úrad podieľal. Chcel tak zakryť vlastnú nečinnosť a chváliť sa cudzím perím. V komisii pre prípravu kódexu zasadali spolu so zśtupcami politických strán, žúp, miest a obcí a odbornej verejnosti len zástupcovia Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Ministerstvo vnútra SR na otázku SZSZ potvrdilo, že Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí nesposlal ani žiadne pripomienky. Až na priamu otázku na úrade, ako to mohli zverejniť, sa úradníci rozhodli neprijateľnú situáciu zakryť. Vlastne sa tým sami usvedčili zo lži, keďže pripomienky dorušili až presne týždeň po svojom tvrdení, dnes, 23. septembra. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa dostal pod paľbu kritiky Ministra vnútra Daniela Lipšica tento týždeň aj v inej veci. „Je zarážajúce, že si pán Vetrák vybral agenta ŠtB, pre ktorej praktiky museli stovky Slovákov emigrovať zo socialistického Československa na Západ. A im má úrad pomáhať,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic na margo informácie, že plateným poradcom predsedu ÚSŽZ je človek, vedený v zoznamoch ŠtB ako agent.
SZSZ už dávnejšie konštatovalo, že je celkom neprijateľné, aby nové vedenie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí používalo lož ako svoju pracovnú metódu. Už v minulosti poukazovalo na to, že Milan Vetrák klamal aj vo svojom životopise, na základe ktorého získal funkciu, a to dokonca o členstve v orgánoch Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Rovnako klamal falzifikátom neexistujúceho listu slovenských spolkov na jeho podporu.
Spolu so závažnými zisteniami, publikovanými v ostatných dňoch o podozrivých zakázkach na úrade, s prehraným súdnym sporom so Svetovým združením pre Slovákov v zahraničí to všetko považuje Svetové združenie Slovákov v zahraničí za pádne dôvody na Vetrákovo odvolanie.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Vladimír Skalský, predseda SZSZ : 25.09.2011