Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

V zbore poradcov je agent ŠtB


Na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí pôsobia 15 poradcovia. S menším počtom si vystačí vicepremiér aj minister školstva.

BRATISLAVA. Bývalý splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov Claude Baláž v marci 2005 odišiel z funkcie, keď vyšlo najavo, že je vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti vedený ako agent. Teraz opäť robí pre štát. Stal sa poradcom šéfa Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Vetráka.
„Je zarážajúce, že si pán Vetrák vybral agenta ŠtB, pre ktorej praktiky museli stovky Slovákov emigrovať zo socialistického Československa na Západ. A im má úrad pomáhať,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic z KDH. V čase zverejnenia informácií o Balážovej minulosti bol Lipšic ministrom spravodlivosti. „Keď som sa dozvedel, že bol agentom, musel odísť z postu splnomocnenca.“

Čaká na dôkazy
Vetrák výber Baláža obhajuje. „Nie je mi známe, že by sa o akomkoľvek súčasnom zamestnancovi úradu preukázalo, že bol agentom ŠtB, a to sa podľa mojich vedomostí týka aj samotného Clauda Baláža.“ Záležitosťou sa začne zaoberať, ak uvidí dôkazy, napríklad Balážov spis.
„Nebudem sa vyjadrovať,“ reagoval Baláž. V roku 2005 hovoril, že ho ŠtB evidovala bez jeho súhlasu.

Má tím ako premiérka
Úrad začal využívať služby poradcov po Vetrákovom nástupe. Radí mu 15 ľudí.
Šéf Slovenského národného strediska pre ľudské práva Juraj Horváth sa zaobíde aj bez poradcov. Vicepremiérovi pre ľudské práva a menšiny Rudolfovi Chmelovi (Most-Híd) dávajú rady traja ľudia, ministrovi školstva Eugenovi Jurzycovi z SDKÚ šiesti. Vetrákov tím má skoro toľko členov ako zbor poradcov premiérky Ivety Radičovej. Tá využíva služby 17 poradcov. Vetrákov hovorca Ľudovít Pomichal tvrdí, že platia iba troch poradcov. Menovať ich odmietol. Od marca do júla dokopy zarobili takmer deväťtisíc eur.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

20.09.2011

Zdroj: Mária Mihaliková, denník Sme