Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

MS sa dištancuje


Historický odbor Matice slovenskej sa dištancuje od utorňajšieho vyhlásenia Jána Bobáka, ktorý informoval, že „Historický odbor Matice slovenskej znepokojujú opätovné pokusy kriminalizovať slovenské dejiny a ich protagonistov” tak, ako sa to v poslednom čase deje v súvislosti s odhalením busty Ferdinandovi Ďurčanskému v jeho rodnom meste Rajci.

Ján Bobák tak reagoval na vyhlásenie vlády, ktorým odsúdila bustu ministra Slovenského štátu Ferdinanda Ďurčanského. Tá sa odvoláva na stanovisko Historického ústavu SAV, podľa ktorého Ďurčanský vystupoval ako prívrženec Nemeckej ríše a podieľal sa na príjmnaí antisemitických zákonov. O osadení busty rozhodli v júni mestskí poslanci v Rajci a polícia začala trestné stíhanie pre podporu extrémizmu.

”Iniciátorom týchto úsilí nejde o objektívne poznanie našich národných dejín, ale o zakonzervovanie pohľadu na slovenské dejiny a ich osobnosti v duchu predchádzajúceho komunistického režimu, jeho ideológie, ako aj v duchu ideológie čechoslovakizmu,” tvrdili matičiari v spoločnom vyhlásení pod ktoré sa podpísali historici Milan S. Ďurica a Ivan Mrva, akademický sochár Alexander Ilečko, jazykovedec Ján Doruľa, šéfredaktor Kultúry Teodor Kriška, herečka Eva Kristinová, akademický maliar Ondrej Zimka a ďalší.

Ďurčanský podľa nich patrí medzi tie významné osobnosti slovenských dejín 20. storočia, ktoré sa zaslúžili o našu štátnu slobodu. Právnik, novinár a politik Ferdinand Ďurčanský bol v roku 1947 v neprítomnosti odsúdený Národným súdom na trest smrti ako vojnový zločinec. Rozsudok je v Slovenskej republike právne platný, nebol nikdy zrušený.

Bobákové vyhlásenie dnes dementoval predseda Historického odboru MS Ján Lukačka. ”Historický odbor Matice slovenskej nikdy neprijal takéto kolektívne stanovisko. V marci 2011sme zorganizovali odborné kolokvium za účasti historikov so širokým názorovým spektrom, kde sa na zásadách vedeckej polemiky predstavili rozmanité interpretácie tejto významnej osobnosti slovenských dejín,” uviedol Ján Lukačka.

lis

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

13.07.2011