Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Problémy s rodovou rovnosťou


Na Slovensku pretrváva nerovnosť medzi ženami a mužmi. Prejavuje sa najmä nižším mzdovým ohodnotením žien a ich menším zastúpením v politike.

V minulom roku zarábali ženy v priemerne takmer 700 eur mesačne, čo bolo takmer o štvrtinu menej ako ich kolegovia. Bez práce bolo vlani 14,6 percenta žien a 14,4 percenta mužov. Tradične slabé zastúpenie majú ženy v politike. Bilanciu nezlepšila ani terajšia vláda, hoci na jej čele je po prvý raz v histórii Slovenska žena. Premiérka Iveta Radičová a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sú jediné zástupkyne žien v 15-člennom kabinete.

S výnimkou Európskeho parlamentu, do ktorého sa dostalo päť žien z celkového počtu 13 zástupcov Slovenska, podiel žien vo volených orgánoch na národnej, regionálnej a miestnej úrovni dosahuje len 20 percent. Lepšia situácia je podľa analýzy len medzi podnikateľmi a v prípade vedúcich pracovníkov, kde sa zastúpenie žien zhruba vyrovná priemeru Európskej únie.

Na nerovnosť žien a mužov v spoločnosti poukázala aj minuloročná správa Svetového ekonomického fóra. Slovensko v ňom skončilo na 71. mieste. Najlepšie hodnotenie si zo 134 krajín vyslúžili Island.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

ins : 07.06.2011