Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá pomáha liečiť choroby ľudí matematikou


Seriál HN. Mária Lukáčová vyvíja v Nemecku unikátne metódy na počítačové simulácie prúdenia tekutín. Pomôže to najmä lekárom pri operáciách a liečení rôznych ochorení.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Na prestížnej univerzite v nemeckom Mainzi sa vypracovala medzi uznávaných profesorov tamojšieho matematického inštitútu. Za sebou má množstvo úspešných projektov, ktoré sa stretli s veľkým ohlasom vo vedeckom svete. Už od študentských čias sa špecializuje na matematické modelovanie a simuláciu problémov z praxe. Objavila riešenia, ktoré našli uplatnenie v praktických oblastiach, ako medicína, biológia, fyzika či inžinierstvo. „Svoje metódy konzultujem napríklad aj s kolegami z ekonómie,“ vysvetľuje profesorka matematiky Mária Lukáčová-Medviďová.

Jej matematický výskum tak dokáže pomôcť napríklad ľuďom trpiacim na aterosklerózu, zefektívniť prácu chirurgov či zlepšiť predpovede počasia.

Z teórie do praxe
Za jeden zo svojich najväčších úspechov považuje rodáčka z Košíc projekt, na ktorom spolupracovala s celosvetovo známym matematikom a riaditeľom výpočtového laboratória na Oxfordskej univerzite Billom Mortonom. Projekt prebiehal v čase, keď Lukáčová-Medviďová pôsobila ako výskumná pracovníčka na univerzite v nemeckom Magdeburgu. „Spoločne sme vyvinuli novú numerickú metódu na riešenie rovníc prúdenia, ktorá je oveľa efektívnejšia a presnejšia, ako boli dovtedy známe metódy. Výsledok našej práce, známy aj ako evolučná Galerkinova metóda, je v súčasnosti svetovo uznávaný a používaný na mnohých vedeckých pracoviskách na celom svete,“ pripomína mladá Slovenka. Projekt priniesol novú vysoko efektívnu počítačovú metódu, ktorá nachádza využitie v mnohých praktických aj technických sférach života.

Revolúcia vo vede?

Celkovo sa mladá Slovenka podieľala na desiatkach výskumov. Vo svojej práci však rozhodne nezaháľa a aj v súčasnosti má na stole množstvo projektov. „Tento výpočet by bol dlhý. V mojej skupine pracujeme v súčasnosti na viacerých zaujímavých projektoch. Napríklad spolu s kolegami z Prahy študujeme matematické modely opisujúce prúdenie krvi a vznik aterosklerózy. V spolupráci s kolegami z meteorológie v Mainzi navrhujeme efektívne numerické metódy na simuláciu počasia. S lekármi z Hamburgu sme zase počítali prúdenie vzduchu v hrdle,“ hovorí Lukáčová-Medviďová.

Matematické modely jej pracovného tímu pomáhajú aj pri návrhoch nových chirurgických postupov. Skupina sa špecializuje najmä na návrh a analýzu efektívnych počítačových metód na riešenie diferenciálnych rovníc. Výsledky jej výskumu majú veľké šance urobiť doslova revolúciu v oblastiach, ako je matematické modelovanie prúdenia tekutín. Existencia jednoznačných riešení rovníc opisujúcich prúdenie tekutín je totiž jedným z veľkých neobjasnených matematických problémov 21. storočia. Lukáčová a jej tím sa pritom výsledkami svojej práce netaja. Ak niečo vymyslia a spíšu, ich cieľom je, aby tieto výsledky boli známe čo najširšej vedeckej obci. „Preto sa ich snažíme publikovať v špičkových časopisoch.“

Svetové kapacity
Hoci vo vede už Lukáčová-Medviďová toho dosiahla veľa, stále sa ďalej učí, a to najmä od svetových kapacít. „Takéto stretnutia so svetovými špičkami považujem za jeden z najväčších prínosov mojej práce. Diskusie a spolupráca s najvýznamnejšími svetovými expertmi ma obohacuje a posúva ďalej v procese poznávania.“

Nezaostávajú však podľa nej ani naši nádejní vedci. „Napríklad na našej univerzite v Mainzi sú dve Slovenky, ktoré pracujú v mojej skupine. Jedna je odborná asistentka, druhá doktorandka. Je pravda, že Slováci sa nájdu na mnohých svetových univerzitách na rôznych pozíciách.“

Mnohí Lukáčovej študenti pokračujú vo vedeckej práci na rôznych univerzitách alebo výskumných pracoviskách na celom svete. Ako tvrdí, s veľkým počtom z nich je naďalej v kontakte.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 31.05.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51976340-slovenka-ktora-pomaha-liecit-choroby-ludi-matematikou