Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka prerazila na svetových burzách


Jurina Novotná sa vypracovala medzi investičnú elitu na newyorskom či londýnskom trhu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Už ako malé dievča ju namiesto túžby po kariére herečky či modelky oveľa viac priťahovala atmosféra bankových domov a finančných trhov. Snívala o tom, že bude finančne i pracovne nezávislá a samostatná. „Prepracovávala som sa k tomu dlhou a náročnou cestou. Dnes robím finančné obchody, kde sa bežne točia státisíce eur,“ hovorí úspešná investorka na popredných svetových burzách Jurina Novotná.

Práca pre Fed
Mladá rodáčka z Rožňavy tvrdí, že jej úspechy prišli hlavne vďaka tvrdej sebadisciplíne a tomu, že si kládla stále nové a ťažšie ciele. „Od malička som bola ako pirát. Chodila som a vyhrávala rôzne súťaže od olympiád v matematike až po angličtinu. S rovnako vysoko nasadenou latkou som pokračovala aj v Spojených štátoch, kde som vyštudovala Business Management so zameraním na financie a ekonomiku. Ako jedna z najlepších
som sa dostala na tzv. univerzitný Dekanov zoznam študentskej elity,“
tvrdí 26-ročná Slovenka.

Ešte na škole prišla šanca, ktorá sa neodmieta – práca na študentskom projekte pre americkú centrálnu banku Fed. „Bola to univerzitná súťaž v rámci simulovaného ekonomického sympózia. Vypracovali sme analýzu vtedajšieho makroekonomického prostredia s odporúčaním na zmenu úrokových sadzieb. Trvalo to niekoľko mesiacov a spolupracovali sme s pobočkou centrálnej banky v San Franciscu, ktorí nám pomáhali s chýbajúcimi údajmi alebo so štatistikami,“ hovorí Novotná. Práve tento projekt ju podľa vlastných slov neskôr ako začiatočníčku vo finančnom svete zviditeľnil a výrazne sa podpísal pod následné úspechy.

Tvrdý boj na burzách
V Spojených štátoch ponúkli Novotnej post analytičky v portfóliovom manažmente pre známu americkú investičnú banku Merrill Lynch. Novotná však nakoniec dala prednosť európskej mekke peňazí – finančnému centru Londýna. „Pred pokračovaním štúdia som tu stážovala v hlavnej svetovej centrále HSBC na Canary Wharfe v Londýne. Rotovala som tam medzi akciovými a forexovými oddeleniami tradingu a asset manažmentu.“

Po skúsenostiach s finančným biznisom na obidvoch stranách Atlantického oceánu môže Novotná konštatovať, že rivalita v tomto svete je zaručene silná. „Bojovala som proti konkurentom z Oxfordu, Warwicku a LSE. Ja som však mala za sebou silné výsledky zo Spojených štátov, angažovanosť v študentských aktivitách, ktoré sú v zahraničí viac
cenené. Bola som napríklad viceprezidentkou klubu medzinárodných študentov či členkou univerzitného finančného klubu,“
spomína Novotná na svoje začiatky vo svete veľkých peňazí.

Po nociach pritom pracovala najprv na Bloombergovej kvalifikácii a hneď ako to bolo možné, aj na prestížnom Wall Street certifikáte vo finančnom modelingu. Aj vďaka týmto zbraniam sa jej neskôr podarilo získať lukratívne investičné ponuky. Tie prichádzali hlavne počas pobytu v Spojených štátoch a Londýne. „Stretla som sa tu s mnohými ľuďmi v tejto brandži – od traderov, ktorí ma najviac fascinovali a túžila som po tom, aby som bola schopná rovnako úspešne sa zapracovať do tajov obchodovania, až po ľudí z investičného bankovníctva.“

Počas svojho pôsobenia vo svetových finančných centrách sa Novotná zoznámila okrem iných aj s vtedajším viceprezidentom americkej divízie investičného bankovníctva v Merrill Lynch. Po prezentácii projektu s americkým Fedom sa stretávala aj s pracovníkmi americkej centrálnej banky.

Rýchlo a presne
Hoci nadšenie investičných trhov schladila v roku 2008 kríza, keď celé čaro a bublina okolo veľkého finančného sveta náhle spadli, Novotnú nadšenie pre jej prácu neopúšťalo. Naopak, obchodovanie ju úplne pohltilo a v súčasnosti robí biznis na vlastnú päsť. „Moja práca prináša vytúžené ovocie. Je to pocit veľkej zodpovednosti za každý klik na obchodovaciu platformu. Musím robiť rýchle a zároveň premyslené rozhodnutia a byť presná. Žiadne dlhé váhanie, lebo obchod môže byť preč, a to si vyžaduje nervy z ocele,“ dodáva Novotná. Podľa nej je intradenné obchodovanie ako opakujúca sa skúška z ekonomiky – treba vedieť povedať, kam pôjdu trhy každý deň.

Slovenka dlhý čas doslova žila a dýchala len pre obchodovanie a za grafmi presedela dni aj noci. „V noci ma trhalo zo sna a snívalo sa mi o grafových úkazoch, ale to pozná každý trader. Začala som pracovať na vlastných obchodovacích stratégiách a po roku obchodovania som sa osamostatnila. Vtedy to už postupne začalo byť o niečom trošku inom, ale ostala som verná obchodovaniu s finančnými derivátmi,“ dodáva úspešná Slovenka.

Odkedy sa Novotná osamostatnila, trávi väčšinu času pri práci za monitormi. „Pokiaľ ide o peniaze, jedna vec platí pre ľudí všade vo svete – nevedia povedať, kedy majú dosť. To sa týka hlavne ľudí vo finančnom sektore a tých, ktorí pracujú dennodenne s peniazmi. Na druhej strane poznám podnikateľov v iných oblastiach, ktorí zarábajú peniaze ťažšie, vážia si viac každú korunu, keďže majú záväzky voči zamestnancom a chodu firiem a nie sú ochotní riskovať tak, ako niektorí finanční žraloci,“ tvrdí Slovenka. Peniaze však podľa nej nikdy nebudú rozdelené celkom spravodlivo a určite nie podľa námahy, akou boli získané, ale na základe ľudských schopností a šikovnosti.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 24.05.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51916350-slovenka-prerazila-na-svetovych-burzach