Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý navrhuje interiéry luxusných nemeckých áut


Seriál HN. Rodák z Veľkých Levár Milan Matok pracoval na interiéri Airbusu či

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Už ako malého chlapca ho fascinoval svet áut a lietadiel. Najskôr túžil stať sa pilotom alebo automobilovým pretekárom. Aj keď mu to nevyšlo, rozhodol sa, že mu jeho záľubu nikto len tak nevezme. Dnes žije v Mníchove a už niekoľko rokov pracuje pre spoločnosť, ktorá vyvíja otváracie strešné systémy pre automobilový priemysel. Na svojom konte má interiéry najnovších modelov takých značiek ako BMW, Porsche, AUDI či Volkswagen. „Keď sa mi moje detské sny nesplnili, tak som si povedal, že lietadlá a autá budem aspoň vymýšľať pre iných,“ hovorí 32-ročný vývojový konštruktér Milan Matok.

Od lietadiel k autám

Úspešný Slovák začal svoj detský sen rozvíjať už ako študent. Po úspechoch v mnohých súťažiach počas štúdia na strojníckej fakulte v Bratislave sa rozhodol skúsiť šťastie v zahraničí. Ako sám priznáva, správnou motiváciou preňho v začiatkoch bola najmä jeho rodina. Práve tá ho všestranne podporovala v tom, aby sa venoval trojdimenzionálnemu modelovaniu už počas štúdia.

Po skončení školy nezaváhal a keďže sám uznal, že ide o vysokošpecializované zameranie, rozhodol sa skúsiť šťastie v zahraničí. „Začínal som v Prahe, odkiaľ moje kroky smerovali do Nemecka. Táto krajina bola pre moju prácu vďaka mnohým možnostiam atraktívnejšia,“ dodáva rodák z Veľkých Levár.

Medzi elitou
Matokovi by jeho doterajšie pracovné skúsenosti mohli závidieť mnohí. Svoju konštruktérsku kariéru rozbiehal v spoločnosti, ktorá vyrábala interiéry pre lietadlá Airbus, najväčšieho konkurenta amerického Boeingu. Práve tu nadobudol všetky potrebné skúsenosti, ktoré dnes určite zúročuje pri práci s autami.

Aj keď pracoval na interiéri mnohých známych značiek, predsa len má medzi nimi jednu srdcovku. „Osobitne som hrdý na BMW Z4, kde som sa podieľal na vývoji stredovej konzoly,“ priznáva Matok.

Ak by si však niekto myslel, že ide výlučne o prácu jednotlivca, mladý Slovák ho ihneď vyvedie z omylu. „Na procese pracuje niekoľko konštruktérov a má niekoľko fáz. Napríklad na Z4 sme sa stretli naozaj výborný tím a som si istý, že výsledok našej práce je presvedčivý.“

Oživené projekty
V súčasnosti pracuje Matok na panoramatickej streche pre AUDI A1. Práve na jeho výrobu sa bol pred niekoľkými dňami aj pozrieť. „Je to skvelý pocit, keď vám pred očami ožívajú vaše projekty a onedlho ich možno vidieť na cestách kdekoľvek na svete,“ prezrádza.

Tento mladý Slovák určite nepatrí medzi tých, ktorí svoje zamestnanie menia každé dva roky. Najnovšie si ho získali najmä športové automobily. V kútiku duše však aj on verí, že si bude môcť založiť vlastnú konkurencieschopnú firmu, ktorá by sa mohla aspoň čiastočne spolupodieľať na vývoji v automobilovom priemysle. Martina Lidinská

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 17.05.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51862750-slovak-ktory-navrhuje-interiery-luxusnych-nemeckych-aut