Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka má pod palcom investície technologických gigantov


Seriál HN. Elza Lichvárová právne dohliada na transakcie veľkých koncernov v legendárnom kalifornskom Silicon Valley.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Vyštudovala prestížnu školu v New Yorku, pracovala v jednej z najväčších advokátskych kancelárií v Spojených štátoch, dotiahla to dokonca na viceprezidentku americkej banky. Prácu, po akej vždy túžila, však našla až v poprednej investičnej firme Francisco Partners. Má pod palcom právne záležitosti týkajúce sa investícií veľkých technologických firiem z legendárneho supermoderného mestečka Silicon Valley. „Naše investičné fondy dosahujú celkovú hodnotu siedmich biliónov dolárov. Investície sa pohybujú rádovo v desiatkach až stovkách miliónov a niekedy musím takto dohliadať až na 40 alebo 50 projektov naraz,“ hovorí rodáčka z Košíc Elza Lichvárová.

Stovky veľkých projektov
Mladá Slovenka, ktorá robí vo Francisco Partners už päť rokov, tu prakticky od nuly vybudovala právne oddelenie. „Ako každá investičná firma tu v Silicon Valley, aj my sledujeme technologické firmy po celom svete. Väčšinou sa sústredíme na Severnú Ameriku, ale naša pobočka v Londýne robí biznis aj s európskymi firmami,“ hovorí Lichvárová. Tá sa v mekke technológií stretáva napríklad s takými esami, ako je jeden zo zakladateľov Microsoftu Paul Allen.

Za čas, ktorý strávila v Kalifornii, už prešli jej právnou kanceláriou stovky projektov. Medzi tie najväčšie patrí vznik spoločnosti Numonyx, ktorú spoločne vytvorili technologické giganty Intel a STMicro. Tieto firmy odčlenili zo svojich kolosov sekciu na výrobu čipov Flash memory, a tak vznikol Numonyx. „Táto investícia sa robila cez viacero krajín, keďže Intel sídli v Silicon Valley a STMicro vo Švajčiarsku. Bolo s tým neskutočne veľa práce, tak sa rozhodli, že nás zavolajú na pomoc,“ hovorí Slovenka, podľa ktorej veľkosť tejto investície dosiahla sto miliónov dolárov.

Tvrdý biznis
Práca právnika na takýchto obrovských transakciách nie je vôbec jednoduchá. „Napríklad tým, že Intel a STMicro pochádzajú z rozdielnych krajín, kultúra ich vyjednávania bola odlišná. Dotiahnuť niektoré dohody tak trvalo veľmi dlho. Firmy majú rôzne stratégie, s ktorými prídu na vyjednávania,“ pripomína Lichvárová. Podľa nej tak môže práca na jedinom projekte trvať z právneho hľadiska celé mesiace. Iné, naopak, sú hotové za pár dní.

Veľa roboty je aj s vybavovaním investícií na amerických úradoch, čo je ďalšia starosť Slovenky. „Fungujú tu rôzne úrovne protimonopolných zákonov, nariadení vládnych inštitúcií a podobne. Keď vaša investícia prekročí určitú hranicu, povedzme 50 miliónov dolárov, musíte požiadať o povolenie nielen ministerstvo spravodlivosti a protimonopolný úrad, ale aj nezávislú federálnu organizáciu. Tí musia celú transakciu posvätiť, aby ste si firmu mohli kúpiť. Práve toto môže trvať veľmi dlhý čas.“

24 hodín denne v práci
Napriek všetkým problémom je Lichvárová vo svojej práci šťastná. „Aj keď som robila v banke viceprezidentku, nebola to práca, ktorá by ma naozaj bavila. Riadila som sa svojím inštinktom. Keď som prišla k svojmu súčasnému zamestnávateľovi, hneď som vedela – áno, toto je presne to, kde chcem robiť. Jednoducho som to cítila vo vzduchu.“
Mladej Slovenke neprekáža ani to, že niekedy príde po náročnom dni plnom vyjednávania domov o druhej v noci a už ráno o piatej má dôležitý telefonát s kolegami z Londýna. „Hoci niekedy zažívame pri práci na projekte poriadne stresy, keď ho dokončíme, tak si vydýchnem. Ale už viem, že čoskoro ideme na ďalšiu vec. Ja sa teším z každého projektu, ktorý naša firma úspešne zvládla,“ dodáva večne pozitívne naladená Slovenka. Pavel Novotný

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 10.05.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51808740-slovenka-ma-pod-palcom-investicie-technologickych-gigantov