Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3701 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18741

www.kulpin.net


Pred tromi rokmi vo Vojvodine v Srbsku, konkrétne v Kulpíne vznikla webová stránka www.kulpin.net.

Združili sa 17 - ročná kreatívna mladosť a vyše 20 - ročná novinárska skúsenosť, začali snovať plány, potom spočítali peniaze, vysúkali rukávy a dali sa do roboty. Celú dovolenku a jarné prázdniny strávili zahrabaní v množstve papierov, z ktorých prepisovali údaje a vnášali do počítača. Keď už bolo zrejmé, že snaha nebola márna, Martin vyprázdnil svoju pokladničku a v USA zakúpil internetový priestor. Vďaka začiatočnému entuziazmu a potom aj veľkej húževnatosti jej tvorcov, táto stránka aj po troch rokoch úspešne funguje. Dizajn a technickú časť práce si zobral na svoje plecia vtedy ešte stredoškolák Martin (teraz študent na Technickej fakulte v Novom Sade) a tú novinársku mama Katarína, redaktorka Programu v slovenskej reči Rádia Nový Sad.

Po prvých troch experimentálnych mesiacoch, nasadili tempo: každý deň- a to takmer bez výnimky, aspoň jeden nový článok. Dodnes ich na stránku vniesli asi 1500. Návštevníci si ich všetky môžu prečítať na hlavnej – titulnej strane alebo v jednotlivých okienkach či v archíve.

Katarína a Martin Pucovskovci každodenne už tri roky svoj voľný čas venúvajú tomuto zvláštnemu internetového portálu. Voľné dni prakticky ani nemajú, a aj na dovolenky odchádzajú s notebookom. Prostredníctvom Internetu sú v kontakte každodenne, bez ohľadu kde sa nachádzajú. Jediný opravdivý oddych Martin mal iba počas maturitnej exkurzie, keď jeho záväzky prevzal otec Vladimír, inžinier elektrotechniky a starší brat Vladimír, inžinier strojníctva a študent doktorandských štúdií.

Píšu prevažne o Slovákoch v Srbsku, ale aj všeobecne o Slovákoch na všetkých svetových končinách ako aj všetkom tom, čo sa týka Slovákov, Srbov, Srbska, Slovenska... Prispievateľmi sú im novinári, fotografi, profesori, historici, kňazi, spisovatelia...Všetci ochotne a zdarma.

Internetový portál www.kulpin.net je neoficiálna a nezávislá webová stránka spustená 1. mája 2008 z vlastnej iniciatívy, prácou a prostriedkami majiteľov stránky. Po troch rokoch eviduje návštevníkov z 37 krajín, najviac návštev je zo Srbska vyše 2000 mesačne a zo Slovenska vyše 1500. Potom už nasledujú Kanada, Nemecko, Austrália, Česko, USA, Anglicko, Rumunsko...

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Pucovská, Kulpín, Srbsko : 02.05.2011