Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo pre ropný gigant robí biznis za miliardy


Seriál HN. Rodák z Veľkých Kapušian Gabriel Szabó šéfuje nákupu v medzinárodnom koncerne MOL.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

V mladosti bolo jeho snom stať sa pilotom. Túto odvážnu túžbu však rýchlo prekazil jeho strach z výšok. Aj keď je jeho súčasné povolanie od lietadiel vzdialené, adrenalín mu určite nechýba. Rodák z východoslovenských Veľkých Kapušian Gabriel Szabó totiž šéfuje jednému z najdôležitejších útvarov medzinárodného ropného koncernu MOL. Úspešný Slovák, ktorý v súčasnosti pôsobí v budapeštianskej centrále tejto spoločnosti, má pod palcom okrem nákupu aj investičnú výstavbu a riadenie údržby spoločnosti pôsobiacej od Jadranu až po Pakistan. „Vo svojej funkcii rozhodujem a som pre celú skupinu zodpovedný za nákup každej služby a tovaru od jednoduchej kancelárskej spinky cez obstarávanie výrobných a technologických zariadení, napríklad ropnej plošiny,“ priznáva Szabó.

Rýchly úspech
Dosiahnuť takúto vysokú pozíciu a dozerať na prácu viac ako dvoch tisícok ľudí si vyžadovalo mnoho rokov tvrdej práce a skúseností. Svoju kariéru v ropnom priemysle rozbiehal doma na Slovensku v spoločnosti Slovnaft. Po niekoľkých rokoch dostal možnosť pracovať v zahraničí a nejaký čas tak mohol nadobúdať skúsenosti v chorvátskom Záhrebe.

Práca v cudzine mu dopomohla k tomu, aby sa naučil čo najlepšie a najefektívnejšie pracovať na tej pozícii, na ktorej je dnes. Ako však sám priznáva, najdôležitejšie preňho je byť neustále motivovaný a vidieť zmysel svojej práce. Práve dravosť a odvaha pomohli tomuto úspešnému Slovákovi presadiť sa. „Veľakrát som prijal aj úlohy, do ktorých sa iným nechcelo. Nebojím sa zdvihnúť ruku a podujať sa na riešenie problému, ktorý zaváňa neúspechom,“ dodáva Szabó.

Riešenie pri raňajkách
Prácu s ľuďmi, ktorá býva veľakrát stresujúca, si však mladý a úspešný manažér nevie vynachváliť. Riešenie rôznych problémov a konfliktov v priebehu niekoľkých minút je totiž preňho tou správnou výzvou. „Páči sa mi, že moje každodenné povinnosti nie sú rutinou,“ tvrdí Szabó.
Úspešný Slovák je dôkazom toho, že práca manažéra vôbec nie je jednoduchá. „Musím sa priznať, že si prácu často nosím domov v hlave. Riešenie problému mi však veľakrát napadne pri umývaní zubov alebo pri raňajkách,“ dodáva s úsmevom.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 26.04.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51676090-slovak-co-pre-ropny-gigant-robi-biznis-za-miliardy