Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Skončil sa Divadelný vavrín


Predstavenie „Krčma na hlavnej hradskej“, Slovenského divadla VHV zo Starej Pazovy bolo vyhlásené za najlepšie predstavenie na 42. Prehliadke slovenskej divadelnej tvorby – Divadelný vavrín 2011, ktorá sa uskutočnila od 8.do 17.apríla v Starej Pazove.

Zúčastnilo sa na nej osem divadelných súborov z Vojvodiny – z Kysáča, Pivnice, Nového Sadu, Báčskeho Petrovca, Kovačice, Vojlovice, Kulpína a Starej Pazovy.

Pazovské predstavenie bude tiež reprezentovať Slovákov z Vojvodiny na festivale Scénická žatva v Martine, na Slovensku. Režisérovi tohto predstavenia Miroslavovi Benkovi sa dostala aj odmena za najlepšiu réžiu. Za najlepšie stvárnenie ženskej úlohy bola odmenená Mária Chlebianová, za najlepšiu mužskú hlavnú postavu Alexander Bako a Zdenko Kožík za najlepšiu epizódnu postavu. Celý súbor bol odmenený za scénický jazykový prejav odmenou Matice slovenskej v Srbsku.

Odborná porota v zložení: Peter Janku – scénograf zo Slovenska, predseda a členovia Jano Čáni – režisér z Báčskeho Petrovca a Milan Belegišanin – režisér z Nového Sadu skonštatovala, že Divadlený vavrín je nielen prehliadkou divadelných predstavení, ale aj miestom stretávania sa a pestovania kontaktov medzi ostrovčekmi, na ktorých žijú vojvodinskí Slováci. Preto má táto prehliadka veľký význam. K pozitívnemu zhodnoteniu podujatia prispeli najmä produkcie z Báčskeho Petrovca, Kovačice a najmä domáceho súboru, zo Starej Pazovy, ktoré aj tento rok potvrdili vysoký kredit slovenského vojvodinského divadla.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jaroslava Klinková, Stará Pazova : 18.04.2011