Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý šéfuje najdrahšiemu vedeckému projektu všetkých čias


Seriál HN. Viceprezident jadrového inštitútu CERN Branislav Sitár sa vďaka urýchľovaču snaží nazrieť k úplným začiatkom vesmíru.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vo svojich odboroch vypracovali na špičky. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Stál na špici najdrahšieho vedeckého dobrodružstva všetkých čias. Ako viceprezident jadrového laboratórneho strediska CERN sa spolupodielal na projekte veľkého hadrónového urýchľovača, ktorý hlboko v podzemí pátra po tzv. božej častici a usiluje sa ľuďom ukázať prvé zlomky sekundy po vzniku vesmíru. „V prvom rade sa v stredisku snažíme nájsť Higgsov bozón, ktorý je podľa teórií zodpovedný za to, že vo vesmíre existuje hmotnosť,“ hovorí slovenský fyzik Branislav Sitár.

Unikátny projekt
Náš úspešný vedec pôsobí v Ženeve už 18 rokov, z toho v kresle viceprezidenta prestížneho strediska sedel od roku 2007 do roku 2010. Centrum sa pritom v poslednom období preslávilo najmä vďaka jedinečnému návratu do obdobia tesne po veľkom tresku. „Veľký hadrónový urýchľovač je unikátny stroj, v ktorom je teplota nižšia ako vo vesmíre,“ vysvetľuje slovenský vedec. Prenášajú sa v ňom dosiaľ nevídané prúdy v podzemnom tuneli dlhom 27 kilometrov. Tieto technológie sú veľmi dôležité pre budúcnosť energetiky. Môžu sa využiť napríklad v reaktoroch na jadrovú fúziu alebo umožniť prenos elektrickej energie zo slnečných elektrární na Sahare do Európy. Na urýchľovači s kolegami nedávno dosiahli míľnik v podobe rekordu energií jadier olova. „Pri ich zrážkach môže byť teplota až miliardakrát vyššia ako na Slnku,“ tvrdí úspešný Slovák. Ten sa prostredníctvom urýchľovača snaží so svojím tímom nájsť aj záhadnú temnú energiu, ktorá rozpína vesmír stále rýchlejšie. „Spomínaný výskum je veľmi zložitý, nové javy sú veľmi zriedkavé a potrvá roky, kým niečo nájdeme. Ak to však nájdeme, veľmi obohatíme naše poznatky o štruktúre hmoty, ale aj o vývoji vesmíru,“ dodal Sitár.

Objavy prepisovali učebnice
Kým sa však dostal až na vrchol, pracoval ako špičkový fyzik na rôznych projektoch. „V Rade CERN sa kandidátom na prezidenta alebo viceprezidenta môže stať len aktívny člen, profesor z oblasti fyziky elementárnych častíc, ktorý predkladá rozumné návrhy,“ opisuje vstup medzi elitu Sitár.

Počas svojej kariéry sa zúčastnil na desiatkach projektov, ktoré prepisovali učebnice fyziky. Výsledky s účasťou Sitára sa objavili v mnohých článkoch publikovaných v prestížnych vedeckých časopisoch, ktoré boli citované po celom svete. „Posledných desať rokov som pracoval hlavne na príprave experimentu ALICE, ktorý začína prinášať prvé výsledky,“ hovorí slovenský expert. Práve tento projekt je pritom kľúčovou súčasťou veľkého hadrónového urýchľovača.

V zaujímavom experimente NA49 sa Sitár zase zaoberal interakciou ťažkých iónov pri vysokých energiách. „K najzaujímavejším patrí objav nového stavu hmoty, tzv. kvark-gluónovej plazmy, kde pri veľmi vysokej teplote sa základné kamene hmoty, teda protóny a neutróny, ,roztopia‘ na častice, z ktorých sa skladajú – kvarky a gluóny,“ hovorí Sitár. Tie sa pritom v prírode nevyskytujú voľné, preto ich pozorovanie je veľmi vzácne a bude jeho náplňou práce v najbližších rokoch v rámci experimentu ALICE.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jozef Tvardzik : 12.04.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51533090-slovak-ktory-sefuje-najdrahsiemu-vedeckemu-projektu-vsetkych-cias