Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Matica dala trestné oznámenie


Nové vedenie Matice slovenskej podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa predsedu Mariána Tkáča chcú týmto spôsobom uzavrieť nepríjemnú etapu v súvislosti s kauzou národného pokladu a poškodzovania dobrého mena Matice slovenskej.

Cesta porozumenia dohody v prípade Nadácie Matice slovenskej ako správcu národného pokladu neviedla k očakávanému výsledku. Nadácia je samostatný právny subjekt a preto sa súčasné matičné vedenie dištancuje od jej rozhodnutí. Obhajuje sa tým, že nikdy nespravovala národný poklad a Tkáč žiadal, aby nadácia z názvu vypustila spojenie "Matice slovenskej". Keďže predstavitelia nadácie žiadosť neakceptovali, podal trestné oznámenie.

Na prelome rokov sa v Matici slovenskej uskutočnil audit, z ktorého vyplynuli nejasnosti okolo národného pokladu, majetkových záležitostí aj Matičného fondu. V zmenkách Podielovému družstvu Slovenské investície vo výške viac ako 40.000 eur je aj časť z Národného pokladu.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

sal : 14.04.2011