Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá učí Indiu umeniu


Alena Adámková šéfuje najväčšiemu inštitútu umenia v šesťmiliónovom štáte Himáčalpradéš.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Vybudovala a už deväť rokov riadi na severe Indie veľký inštitút umenia, ktorý nesie meno
slávneho ruského výtvarníka Nicholasa Roericha. Obrovský komplex patrí medzi najväčšie umelecké inštitúty v šesťmiliónovom indickom štáte Himáčalpradéš. Za rozvoj ruského umenia dostala od prezidenta Dmitrija Medvedeva najväčšie vyznamenanie udeľované cudzincom - Rad priateľstva. "Náš inštitút v meste Naggar navštevujú desiatky významných umelcov z celého sveta. Vychovávame tu asi 150 mladých talentov, z ktorých môžu vyrásť budúce hviezdy indického umenia,“ hovorí výkonná riaditeľka inštitútu International Roerich Memorial Trust Alena Adámková.

Osudová India
Rodáčku z Bratislavy to k Indii ťahalo už od školských štúdií. Indickú filozofiu vyštudovala na Bieloruskej štátnej univerzite v Minsku. Osud chcel, že práve 9. októbra 1989, teda v deň narodenín Nicholasa Roericha, sa stretla s riaditeľom Kultúrneho inštitútu v indickej Kalkate. Práve on sa stal jej budúcim duchovným učiteľom. "Pozval ma do Indie a môj život sa zmenil. Po osemročnom pobyte v Kalkate som sa dostala do Naggaru, kde som prakticky od základov pomáhala budovať kultúrny inštitút. Postupne pribúdala galéria, škola umenia, rozširovali sme publikačné aktivity i festivaly indickej kultúry,“ hovorí mladá úspešná žena, ktorá má pod palcom prevádzku dovedna 11 budov tvoriacich komplex inštitútu a zastupuje Medzinárodné Roerichovo centrum v Moskve.

Súčasťou naggarského inštitútu je trvalá výstava diel Nicholasa Roericha, ktorý v Naggare žil v prvej polovici minulého storočia. "Okrem toho prakticky každý mesiac organizujeme výstavu niektorého z uznávaných indických aj svetových umelcov. Odkedy fungujeme, mali sme už asi stovku výstav,“ pripomína Adámková. Jej inštitút spolupracuje aj s poprednými galériami - keď napríklad vlani navštívil Indiu ruský premiér Vladimir Putin, zo svojej zbierky zapožičali zhruba dve desiatky diel na mesiac trvajúcu výstavu v Galérii moderného umenia v Naí Dillí.

Svetoví umelci
Hlavnou činnosťou inštitútu pre mladú generáciu je však podľa Adámkovej škola umenia pre miestne deti, ktorú založila v roku 2003. "Je to jediná škola umenia v celom štáte Himáčalpradéš. Máme tu šesť štúdií pod jednou strechou. Ide o sedemročné štúdium, takže vlani sme mali už prvých absolventov,“ zdôrazňuje naša popredná expertka na Indiu. Podľa nej mnohé deti zobrali do školy doslova z ulice a dali im novú šancu do života. Deti sa mnoho naučia najmä od svetových umelcov, ktorí do Naggaru zavítajú.

Tí okrem svojich diel vždy so sebou privezú aj farby a ďalší materiál a nádejným umelcom radia, v čom svoj talent vylepšiť. Platí to aj o popredných hudobníkoch, predovšetkým z Ruska. Tí v inštitúte zostávajú jeden alebo dva mesiace a učia deti hrať na tradičných etnických hudobných nástrojoch z Ruska, Indie alebo ďalších krajín. Doslova svetovým festivalom sú oslavy výročia narodenín Nicholasa Roericha. "Každý rok 9. októbra k nám prídu stovky hostí z celého sveta. Slávnosti sa konajú v amfiteátri, ktorý sme tiež sami postavili,“ tvrdí Adámková. Celkovo sa v inštitúte koná približne šesť veľkých slávností ročne. Zakaždým sa na nich podieľajú aj samotní študenti. "Napríklad keď k nám príde indický premiér či politici zo sveta, tak vždy pred nimi zorganizujeme koncert. Deti nemajú trému a bez problémov vystupovať aj pred poprednými osobnosťami.“

Indická kultúra u nás
Inštitút International Roerich Memorial Trust, ktorý pomáhala vybudovať Alena Adámková, sa sústredí najmä na indickú kultúru. "Deti u nás vyučujeme klasickú indickú inštrumentálnu hudbu vokal, tradičné indické tance katak, ale aj výtvarné umenie, drevorezbu, divadlo či klasické tkáčstvo. Táto časť Indie je známa práve svojimi šálmi,“ hovorí výkonná riaditeľka Adámková. Podľa nej má inštitút v Naggare aj svoju vlastnú hudobnú skupinu. Desať detí učia hrať na rôznych hudobných nástrojoch. "Spievajú v siedmich rôznych jazykoch, ja im napríklad pomáham hrať na gitare.“

Súčasťou práce inštitútu je aj publikačná činnosť - za deväť rokov, čo v ňom Adámková pôsobí, vydali už asi 25 kníh. Súčasne sa však rodená Bratislavčanka stará o to, aby sa o indickej kultúre čo najviac dozvedeli aj ľudia na Slovensku. "Preložili sme do slovenčiny a vydali asi štyri knihy Heleny Roerichovej, k 50. výročiu nezávislosti som zase vydala prvú indickú antológiu filozofie, ktorú sponzorovala India. Takisto na Slovensku vyšiel vďaka nám v roku 2004 hlavný indický filozofický spis Bhagavad Gita. Mali sme veľa relácií v rozhlase a stretnutia v India klube, ktorý vedie bývalý slovenský veľvyslanec v Indii Ladislav Volko,“ dodáva Adámková

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 05.04.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51460320-slovenka-ktora-uci-indiu-umeniu