Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá bojuje proti Lukašenkovi


Jana Kobzová šéfuje východoeurópskej sekcii prestížneho londýnskeho inštitútu. Pomáha lídrom EÚ konať voči Bielorusku a ďalším krajinám.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Boj proti politike prezidenta Alexandra Lukašenka, falšovaniu volebných výsledkov a zatváraniu opozície v Bielorusku. Súčasne tiež aktívna pomoc špičkovým európskym lídrom, ako voči poslednej európskej diktatúre postupovať. To všetko má na starosti úspešná slovenská expertka na zahraničnú politiku Jana Kobzová. Ako šéfka východoeurópskej sekcie prestížneho londýnskeho inštitútu sa netají tým, že práve boj za slobodu v Bielorusku je jej srdcovou záležitosťou. "Mnoho mojich priateľov z radov bieloruskej opozície je stále vo väzení. Len minulý týždeň vyšiel z väzenia môj známy, prezidentský kandidát Aleš Michaljevič. Bielorusko je pre mňa osobná vec, nielen práca, ale aj hobby,“ hovorí koordinátorka Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

Osudové Bielorusko
Kobzová špinavé procesy s Michaljevičom a ďalšími opozičnými kandidátmi ostro sleduje a spolupracuje s tamojšou opozíciou. "Pred dvoma týždňami Aleša prepustili. Povedal, že ho vo väzení mučili,“ tvrdí Slovenka. Aj preto zo svojej pozície tlačí na diktátorské režimy, aby sa správali demokratickejšie. Zároveň sprostredkúva kontakty najvyšších európskych inštitúcií v Bielorusku a ďalších postsovietskych krajinách.

Tento región ju chytil za srdce už počas štúdia politológie v Litve, teda v čase, keď sa v roku 2006 konali v Bielorusku voľby. "Nechodím tam v čase, keď viem, že málo zistím. O pár mesiacov však bude správny čas,“ tvrdí rodáčka z Trenčína. Podľa nej má spoločnosť v čase volieb alebo protestov všetkého "plné zuby“, čo skresľuje normálny život a pohľad na krajinu.

Pomoc Európe
Kobzová po skončení školy v Bratislave odišla do Londýna, kde chcela pokračovať v postgraduálnom štúdiu Ruska a strednej Ázie. "Náhodou som sa vtedy spoznala s ľuďmi z Európskej rady pre zahraničné vzťahy,“ spomína si Slovenka. Tá má v ústave pod palcom aj zhotovovanie odporúčacích materiálov o tom, čo by mala Európska únia v zahraničí robiť. "Práca mi umožňuje stretávať sa s množstvom ľudí vo vrcholovej politike Európy. Súčasťou výskumu je aj cestovanie po celom svete. Nielen v rámci Európskej únie, ale aj do Ruska, Arménska či Gruzínska. Nie je možné písať napríklad o Kaukaze, ak ste tam nikdy neboli,“ vysvetľuje.

Špičkový zahraničnopolitologický inštitút, v ktorom Kobzová pôsobí, prináša nový pohľad na zahraničnú politiku. Zameriava sa na vývoj v blízkom susedstve EÚ a to, ako môze z toho prosperovať nielen jednotlivé členské štáty, ale celá únia. "Nejde o ideologické alebo morálne hľadisko, ale najmä praktické,“ argumentuje.

Jej snahou je, aby nápady jej tímu mohli odovzdať ďalej a pretaviť tak do konkrétneho politického kroku napríklad Nemecka či Francúzska. "Je to praktická linka medzi tým, čo si myslím a tým, že sa to stane politikou nejakého štátu. Ide o trh s nápadmi,“ tvrdí Kobzová.

Kontroverzná analýza
Slovenka vlani s kolegami vydala správu o Európskej únii, ktorá stráca svoj vplyv na kontinente. Priniesla šokujúce zistenia o tom, ako málo Európa dokáže ovplyvňovať východné susedstvo, ale aj čierne predpovede o Turecku, ktoré sa od Európy vzďaľuje či problém dohodnúť sa s Ruskom. Medzi expertmi tým vyvolala obrovskú polemiku. "Tvrdili sme, že sila Európy na kontinente je trocha ilúzia. Vtedy o správe hovorili, že sme pesimisti, ktorí nahrávajú Turecku a Rusku. Dnes už našu analýzu berú všetci ako fakt,“ hovorí Kobzová.

Podľa nej sa Východ nikdy nepohne dopredu, ak nebudú voľné hranice, ktoré by znamenali voľný obchod. "Pritom len pred ôsmimi rokmi to bol región, v ktorom sme si mysleli, že demokratizácia pôjde správnym smerom. Pravda, okrem Bieloruska, ktoré bolo divnou výnimkou. Ale o päť rokov sa všetko zvrhlo naopak,“ tvrdí expertka. Napriek tomu vo svojich analýzach chce presvedčiť európskych lídrov, že rozširovanie hraníc Európskej únie o východné krajiny sú výhodné aj pre nich.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jozef Tvardzik : 15.03.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-51149130-slovenka-ktora-bojuje-proti-lukasenkovi