Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

SZSZ žiada vládu o zmenu


Svetové združenie Slovákov v zahraničí nesúhlasí s vymenovaním Milana Vetráka za nového predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí vládou SR. Predstavitelia SZSZ a zástupcovia organizácií Slovákov z Poľska, Švédska, Srbska a ďalších krajín na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave odmietli tvrdenia Vetráka, že proti jeho osobe je len niekoľko jednotlivcov.Tlačová konferencia sa uskutočnila pri príležitosti mimoriadneho zasadnutia Generálnej rady SZSZ, na ktorom sa zaoberali vyhrotenou situáciou v súvislosti s vymenovaním M. Vetráka.

”Hlavným zmyslom našej činnosti je udržiavať národnú identitu Slovákov žijúcich v zahraničí najmä v oblasti jazyka, kultúry aj iných oblastiach a máme záujem naďalej spolupracovať s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Dostali sme sa, žiaľ, do situácie, keď do čela ÚSŽZ bol vymenovaný človek, ktorý predstavuje problém pre komunikáciu so Slovákmi v zahraničí,” uviedol predseda SZSZ a viceprezident organizácie Európania vo svete so sídlom v Bruseli Vladimír Skalský.

Prítomní zástupcovia Slovákov zo zahraničia zdôraznili, že pozitívne hodnotia činnosť Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v uplynulých rokoch. Poukázali na to, že nový predseda úradu ich bezdôvodne ”vláčil po súdoch”, pričom prehral súdne konanie so SZSZ. Celú túto situáciu považujú za najzávažnejší konflikt medzi orgánmi Slovenskej republiky a Slovákmi žijúcimi v zahraničí od vzniku SR v roku 1993. Preto sa obrátili na vládu SR a premiérku Ivetu Radičovú s prosbou, aby prehodnotili svoje rozhodnutie. Myslia si, že k vymenovaniu Vetráka došlo preto, lebo zatajil mnohé skutočnosti. Podľa ich názoru sa diskvalifikoval pre výkon tejto funkcie.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí zastrešuje prakticky všetky významnejšie spolky v zahraničí, ktorých je viac ako sto v 24 krajinách sveta. Je to apolitická organizácia, ktorá nechce zasahovať do kompetencií vlády SR, rešpektuje jej rozhodnutia. Má však právo vyjadriť svoj názor na situáciu, ktorá vznikla, a má záujem, aby komunikácia so zástupcami približne dvoch miliónov Slovákov žijúcich v zahraničí bola dobrá. ”Veríme, že stretnutie s premiérkou vlády SR, na ktoré už dosť dlho čakáme, sa čo najskôr uskutoční, naše názory budú vypočuté, a veci sa posunú dopredu”, povedal Skalský.

Na stretnutí s novinármi predstavitelia SZSZ prečítali dokumenty, ktoré prijali na dnešnom rokovaní - Uznesenie Generálnej rady SZSZ a Uznesenie Revíznej a zmierovacej komisie SZSZ, ktorej úlohou je zmierovať Slovákov v zahraničí.

TASR

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

11.03.2011