Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák v britskej kráľovskej letke


8.marca 1922 sa narodil letec, príslušník Britského kráľovského letectva, Milan Jakubec. Bolo to tri mesiace po príchode jeho rodičov z Ameriky.

Ako šesťnásťročný vstúpil do študentskej jednotky na Myjave a v ilegálnej činnosti pokračoval aj ako študent na reálke v Bratislave. Stal sa zakladateľom tajnej organizácie podporujúcej ilegálny odchod za hranice tých, ktorí chceli bojovať proti nacizmu, čo sám urobil ako osemnásťročný. V Marseille sa prihlásil do zahraničnej armády. Prešiel štátmi troch kontinentov a prežil dvadsaťjeden koncentračných lágrov a väzení. Cez Pyreneje, Gibraltár a Atlantik sa napokon dostal do Veľkej Británie, kde ho prijali do Kráľovského vojnového letectva. Zúčastnil sa na 67 bojových operáciách a nalietal 758 letových hodín. Tieto fakty zachytil aj v osobnom Vojnovom denníku z rokov 1940-45.

Po skončení druhej svetovej vojny sa vrátil z Anglicka na rodné Slovensko. Lietal ako navigátor v službách Československých aerolínií na domácich a zahraničných linkách. Ako 24-ročný sa oženil so šestnásťročnou Elenkou Smetanovou z Myjavy. Prevrat v roku 1948 priniesol závažné zmeny, v dôsledku ktorých sa rozhodol aj s rodinou opustiť republiku. 4. októbra 1948 lietadlo ČSA letiace z Košíc cez Bratislavu, Brno do Prahy s trojčlennou posádkou. Hájek - Bielopotocký - Jakubec, na ktorého palubu pristúpila aj Elenka s päťmesačným synom Milanom, po precízne pripravenom únose, pristálo v Mníchove. Z Nemecka sa potom rodina Milana Jakubca dostala cez Holandsko do Anglicka.

Keď sa zhoršila ekonomická situácia v Anglicku, rozhodol sa v roku 1953 pre odchod do Kanady a usadil sa v Toronte. Ako štátny zamestnanec pracoval na viacerých miestach. Absolvoval kurzy ekonómie, sociológie, histórie a administratívy na Torontskej univerzite. Aktívne pôsobil aj vo veteránskych organizáciách. Viedol rozsiahlu korešpondenciu nielen s členmi kanadskej vlády a parlamentu, ale aj s politickými osobnosťami iných štátov, ako s L. Svobodom, D. Eisenhowerom, R. Keith-Jonesom, W. S. Churchillom, Kráľovnou Alžbetou II., R. Reganom a ďalšími.

Široký bol aj jeho okruh záujmov. Encyklopedické vedomosti a schopnosť komunikácie asi v 12 jazykoch ho priviedli k pozoruhodnej individuálnej výskumnej činnosti. V rozpätí rokov 1957-85 preštudoval v torontských knižniciach 156 indo-európskych jazykov a nárečí počnúc sanskritom, v ktorom hľadal a nachádzal podklad etymológie, v ktorej odhalil pôvod a skutočný význam mnohých elementárnych slov.

Je známe, že písal aj básne. V čase vojny boli o láske, vojne, smrti, neskôr v nich prevládala túžba po stratenom domove. Písal aj o svojom vzore – Štefánikovi, krásach prírody, či nekonečnosti vesmíru a nesmrteľnosti duše.

Milan Jakubec zomrel 17.júla 2002.v v Toronte vo veku 80 rokov.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

las : 10.03.2011