Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý vie vypočítať riziká pri obchodovaní na burze


Aleš Černý. Náš popredný expert v Londýne dokázal, že žiadne dokonalé zaistenie pri investovaní neexistuje.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Jeho vášňou sa stalo prepojenie matematiky s finančnou ekonómiou. Za svoj doteraz najdôležitejší projekt považuje meranie rizík na akciových trhoch. Verí, že aj vďaka jeho práci sa bude dať zabrániť opakovaniu finančnej krízy, ktorá sa pred časom rozšírila zo Spojených štátov do celého sveta. Tá vznikla z veľkej časti kvôli presvedčeniu bánk a investorov, že finančné deriváty je možné obchodovať bez rizika pomocou tzv. zaisťovacích stratégií.

Kríza však ukázala, že to tak ani zďaleka nie je. "V skutočnosti je dokonalé zaistenie len akousi matematickou idealizáciou, ktorá je jednoducho v rozpore s realitou. V každej investícii je značná miera rizika a pre mňa je zásadnou otázkou, ako sa toto riziko dá merať,“ tvrdí Aleš Černý, profesor na Cass Business School a City University v Londýne.

Spolupráca s celým svetom
Profesor Černý spolupracoval s uznávanými matematikmi a poprednými inštitútmi na celom svete. Mal desiatky prednášok v Európe, Japonsku, Spojených štátoch či Kanade. Pre japonskú vládu napríklad urobil analýzu dôchodkového systému. Jeho srdcovou záležitosťou je však finančná matematika a investície na burze. "Pôvodne som plánoval, že skončím niekde vo výrobnej sfére. V roku 1993 som ešte nebol finančným matematikom ako dnes. Ako vyštudovaný matematik inžinier som mohol robiť kdekoľvek, kde sa prepájajú matematické modely s výrobným procesom,“ vysvetľuje rodák z Čadce.

Krátko po rozpade Československa však došlo k veľkým zmenám v priemysle a v sektore výroby neboli prakticky žiadne pracovné príležitosti. Navyše, po absolvovaní techniky v Prahe sa mu nechcelo vracať na Mečiarovo Slovensko. "Siahol som teda k aplikáciám matematiky v ekonómii. Urobil som si ekonomický postgraduál v Centre pre ekonomický výskum a doktorandské štúdium CERGE-EI v Prahe, keďže tam bola možnosť ďalšieho kvalitného vzdelávania v angličtine. Vedel som síce, že dobrá ekonómia sa robí v Amerike, tam sa mi však ísť nechcelo,“ hovorí
Černý.

Vtedy zaúradovala náhoda a mladý šikovný Slovák dostal štipendium na britskej University of Warwick, kde si urobil doktorát. Tesne pred ukončením štúdia mu ponúkli aj zaujímavú prácu popri štúdiu. Ďalších sedem rokov pôsobil ako výskumník a pedagóg na Imperial College London. Tu napísal úspešnú magistersko-doktorandskú učebnicu finančnej matematiky s dôrazom na teóriu neúplných trhov.

Teória v praxi

Momentálne Černý pripravuje mladé ekonomické talenty na prestížnej londýnskej Cass Business School. Popri tom sa venuje výskumu finančnej matematiky. "Naďalej pokračujem v skúmaní merania rizika na trhoch. Táto oblasť bola celé roky natoľko zanedbávaná, že je ešte veľa práce, ktorú treba urobiť.“

Aleš Černý očakáva, že jeho poznatky sa časom dostanú do praxe a pomôžu tak zabrániť novým finančným krízam. Paradoxne, tieto vedecké zistenia sa zatiaľ nestretli s veľkým záujmom v samotných bankových domoch. "Banky zo samej podstaty nemajú záujem venovať sa dôslednému vyčísleniu rizík. To pre ne totiž znamená vyššie náklady v podobe vyšších kapitálových rezerv. Ak sa však tento konflikt záujmov podarí vyriešiť, čo je otázkou dobrej a účinnej regulácie trhov, všetky tieto metodológie, samozrejme, nájdu okamžité uplatnenie,“ pripomína Černý.

Základným predpokladom toho, aby sa krízy neopakovali, je totiž podľa neho realistické vyčíslenie rizík, ktoré banky podstupujú pri obchodovaní. "Som presvedčený, že toto je nikdy nekončiaci sa proces. Vždy sa totiž dajú nájsť nové dimenzie a obchody, ktoré vytvárajú doteraz nepodchytené riziká. Treba teda neustále pracovať na tom, aby sa nám podarilo zlepšiť chápanie týchto rizík,“ dodáva profesor Černý. Práve jednoznačné podchytenie týchto rizík je podľa neho základným predpokladom toho, aby krízy nevznikali.

Z univerzity do banky
Profesor Aleš Černý sa netají tým, že v budúcnosti si vie predstaviť prácu s bankovými inštitúciami. "Spolupráca s bankami sa vyložene ponúka. Rád by som totiž svoje poznatky pomohol pretaviť do praxe a čakám len na vhodnú príležitosť, či už v Londýne, alebo inde. Moja kariéra však bude naďalej prepájať univerzitný a komerčný sektor. Znamená to, že v dohľadnom čase neplánujem vzdať sa svojho akademického pôsobenia,“ tvrdí Černý. Pavel Novotný

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 01.03.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-50838280-slovak-ktory-vie-vypocitat-rizika-pri-obchodovani-na-burze