Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Praha je vždy na našej strane v spore s Maďarmi


Roman Joch. Rodák z Banskej Bystrice radí českému premiérovi Petrovi Nečasovi a u susedov má povesť kontroverzného muža.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vo svojich odboroch vypracovali na špičky. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Ste poradcom českého premiéra Petra Nečasa pre otázky zahraničia a ľudských práv. Prečo si vybral práve vás?
My sme sa spoznali niekedy v roku 1994. Nikdy som nebol členom ODS, ale v Občianskom inštitúte sme organizovali rôzne konferencie a jedným z mladých nádejných politikov bol práve Petr Nečas. My sme ho pozývali na naše akcie ako rečníka a myslím si, že fakt, že sme sa pracovne poznali, bol jedným z dôvodov. Druhým je to, že presne pred rokom mala ODS svoju vlastnú ideovú konferenciu, kde ma ako zástupcu think-tankov pozvali. Téma, ktorú som mal vtedy na starosti, bola ochrana slobody. Vystúpil som tam s prejavom, ktorý sa mu zrejme páčil.

Čo všetko máte ako premiérova pravá ruka na starosti?
Česká vláda vždy zasadá v stredu dopoludnia a každý z poradcov dostane body programu z jeho oblasti. Mojou hlavnou náplňou je na základe tohto napísať doporučenie na jednu, maximálne dve strany s argumentmi, či podporiť návrh alebo nie. Je to v podstate možnosť premiéra na poslednú chvíľu získať nezávislý názor, ktorý je iný než názor predkladateľa. My máme zvážiť a premiérovi dať vedieť, prečo sa jednotlivé návrhy majú podporiť alebo nie. Niekedy ma premiér požiada aj o to, aby som mu pomohol s prípravou nejakého prejavu. Samozrejme, že mu môžem predkladať aj vlastné doporučenia. Raz-dvakrát za mesiac mu napíšem memorandum, podľa toho, čo si myslím, že by mal zvážiť.

Ktoré prejavy ste mu napríklad pomáhali pripravovať?
Najmä prejavy k zahraničnej politike a oblasti ľudských práv. V Česku je jednou z veľkých tém integrácia Rómov do spoločnosti.

V súvislosti s vašou osobou sa v minulosti objavilo množstvo kritiky a obvinení z radikalizmu. Mnohí vám vyčítajú napríklad aj to, že ste za trest smrti...
Povedal by som, že o radikalizme nemôže byť reč. Moje názory sú síce vyhranené, ale štandardné. Nie som za zavedenie trestu smrti teraz, ale neodsudzujem tých ľudí, ktorí napríklad popravili nacistických zločincov, alebo keď Izrael nechal popraviť Adolfa Eichmanna. Za určitých okolností je trest smrti obhájiteľný. Moji kritici majú iný názor a pokúsili sa ho presadiť aj pomocou kritiky. To je v slobodnej spoločnosti správne. Podarilo sa im však vyvolať väčší záujem o moju osobu a ľudia, ktorí ma nepoznali, sa tak dostali k mojim názorom. Moji kritici mi tak vlastne pomohli.

Ako sa vy osobne snažíte ovplyvniť českú zahraničnú politiku?
So zahraničnou politikou premiérov Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečasa nemám problém. Názory českého rezortu diplomacie a moje sa nelíšia. Presadzujú dobré vzťahy so susedmi, atlantický pilier, proeurópsku politiku a podporu ľudských práv.

Práve proeurópska politika je síce jedným z pilierov zahraničnej politiky, no mnohí Čechov vnímajú ako euroskeptikov...
Keď sa v roku 2003 konalo referendum, tak 85 percent ľudí bolo za členstvo v EÚ. Keby sa ich teraz pýtali, či sú za vystúpenie Česka z únie, tak by podľa mňa rovnaký počet hlasoval proti tomuto návrhu. V tomto nie sú euroskeptici. Ak by sa ich však pýtali na zväčšenie právomocí Bruselu, tak si myslím, že väčšina by povedala nie. V tomto zmysle môžu byť označovaní za euroskeptikov.

Sledujete dianie na Slovensku?
Snažím sa tak, ako mi to čas umožňuje.

Vyvíjajú sa naše krajiny rovnakým spôsobom?
Bol tu jeden rozdiel, keď malo Slovensko okolo roku 2000 reformnú vládu a v Česku vládli socialisti. To bol z pohľadu politickej situácie rozdiel. Po voľbách v roku 2010 je tá situácia paradoxne veľmi podobná. V oboch krajinách sa vytvorili koaličné vlády, ktoré sú, čo sa týka politickej orientácie, veľmi podobné. Myslím, že tá politická situácia je teraz taká podobná, ako nebola nikdy predtým počas samostatnej existencie našich dvoch krajín.

V súčasnosti sa však obe koalície zmietajú v kríze. Existuje podľa vás šanca, že takéto proreformné vlády vydržia a zvládnu tento boj?
Je to politicky možné, sám som na to zvedavý. Z pohľadu volebného cyklu je dôležitý práve tento rok. Volebná kampaň teda bude deformovať schopnosť politicky rozhodovať. Súhlasím s premiérom Nečasom, že rok 2011 bude rokom kľúčovým. Buď sa reformy presadia práve v tomto roku, alebo sa to nestane vôbec. Potom by bola táto vláda iba mrhaním času.

Ste v tejto otázke optimista?
Áno, pretože si myslím, že spory v koalícii sú skôr osobné a prezentujú politikárčenie. Zatiaľ nie je v Českej republike zásadný rozkol, čo sa týka reforiem. Viacmenej sa všetky koaličné strany zhodujú na potrebe reforiem.

Minulý týždeň sme oslavovali 20. výročie vzniku V4? Sú vzťahy medzi našimi krajinami dobré?
Vzťahy vždy boli a aj budú veľmi dobré a nadštandardné. Česká republika nemá takéto vzťahy so žiadnou inou susedskou krajinou. Jeden človek z českého ministerstva zahraničných vecí mi raz povedal príhodu. Počas rokovania s maďarskou stranou sa ich maďarská delegácia opýtala, či by Česko niekedy v slovensko-maďarskom spore mohlo podporiť maďarskú stranu. Zatiaľ sa to nikdy nestalo a odpoveď bola nie. Máme záujem na tom, aby naše vzájomné vzťahy boli dobré a druhý dôvod je veľmi praktický. V českej vláde a na českom ministerstve zahraničia pracuje mnoho ľudí slovenského pôvodu. Odpoveď českého diplomata svojmu maďarskému kolegovi bola nasledovná. Keď príde depeša z nejakej ambasády zo zahraničia, tak skôr ako ju sekretárka položí na stôl ministra zahraničia, ju niekto odfaxuje do Bratislavy. Prakticky ani nie je možné, aby česká zahraničná politika bola iná ako proslovenská.

Vyštudovali ste medicínu, teraz ste poradcom. Je to naozaj neobvyklá kombinácia...
Bol som pobláznený a okúzlený politickým myslením a politickou filozofiou. Keď som už bol v druhej polovici štúdia medicíny a keď som následne skončil lekársku fakultu v roku 1996, tak som ešte chvíľu zvažoval, že by som sa na polovičný úväzok venoval medicíne. A v druhej polovici som sa chcel venovať politickým veciam. Samozrejme, že som si uvedomil, že začínajúci lekár nemôže fungovať na polovičný úväzok. Buď všetko alebo nič.

K akému lekárskemu odboru vás to ťahalo?
Študoval som všeobecné lekárstvo a inklinoval som k praktickému lekárstvu.

Dlhý čas sa pohybujete medzi politikmi. Neláka vás vstup do politiky?
Keď som bol mladší, mal som takúto ambíciu. Čím dlhšie však sledujem vývoj, tým menej ma to láka. Myslím, že najlepšie obdobie na vstup do politiky bolo začiatkom 90. rokov, keď sa budovala slobodná spoločnosť. Teraz je politika oveľa viacej rutinná a nudná.

Mnohí našim krajinám vyčítajú absenciu politickej kultúry...
Otázka je v porovnaní s kým. Zaostávame napríklad za Škandináviou, ale nie sme na tom tak zle ako napríklad na Sicílii alebo na Ukrajine. Sme niekde v strede. Mali by sme sa snažiť, aby to bolo lepšie.

Kto je Roman Joch
Roman Joch sa narodil 27. októbra 1971 v Banskej Bystrici. Napriek tomu, že vyštudoval medicínu, v súčasnosti sa venuje najmä politickej filozofii a medzinárodným vzťahom. Minulý rok si ho český premiér Petr Nečas vybral za svojho poradcu pre zahraničie a ľudské práva. Okrem iného šéfuje českému think-tanku Občanský institut so sídlom v Prahe. Je ženatý a má tri deti.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 22.02.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-50559790-joch-pre-hn-praha-sa-postavi-na-stranu-slovenska-za-kazdych-okolnosti