Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí pripravuje zmenu dotačného systému


Bratislava 18. februára (TASR) - Nanovo prepracovať dotačný systém sa chystá nový predseda Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák. Ide o jednu z priorít, ktorú prezentoval na tlačovej konferencii.

Ako priblížil, samotný úrad nemá v tomto smere dostatočne vypracované kritériá a pravidlá pre uzatváranie zmlúv, ale ani jasný postup, na základe ktorého sa vyberajú úspešné projekty.

Dodal, že nový systém by mal byť založený na väčšej transparentnosti a žiadatelia budú mať rovnakú štartovaciu čiaru. Bude v nej zakomponovaná aj možnosť viacročného financovania a systém internej kontroly. "Toto na úrade doteraz vôbec nefungovalo. Filozoficky by sme mali pristupovať k dotácii, že ide o kapitálovú investíciu a nie o nenávratnú spotrebnú dotáciu," uviedol Vetrák.

Spôsob, akým bývalé vedenie viedlo ÚSŽZ, prirovnal k rodinnému domu s množstvom cenností, na ktorom sa nechali cez noc otvorené dvere. "Môžeme sa pýtať spolu, kto bol medzi prvými, kto vbehol cez otvorené dvere do domu a vyniesol určitú časť cenností a aj to, prečo teraz niektorí tak hlasno kričia a vystupujú proti mne, keď som do domu vošiel, zavrel dvere a zamkol," podotkol Vetrák.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

18.02.2011