Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

USŽZ: Žaloby voči SZSZ sú stiahnuté.



Bratislava 17. februára (TASR) - Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák dal po nástupe do svojej funkcie stiahnuť všetky žaloby, ktoré sa viedli voči Svetovému združeniu Slovákov v zahraničí (SZSZ). Nevylúčil, že v súdnych sporoch sa bude pokračovať, keďže ešte stále nie sú doriešené.

Vetrák na dnešnej tlačovej konferencii dôrazne odmietol osobnú rovinu sporu s predsedom SZSZ Vladimírom Skalským. "Neviedol som žiadny spor vo svojom mene vo vzťahu k združeniu," prízvukoval s tým, že na to dostal poverenie od niekoľkých spolkov západnej Európy, ktoré sú členmi SZSZ. Tie ho ako člena Generálnej rady združenia požiadali, aby dal prešetriť isté finančné záležitosti týkajúce sa SZSZ. "V prípade, že by sa to nedalo prostredníctvom interných mechanizmov združenia, tak som dostal poverenie, aby som ich zastupoval na príslušných súdoch," dodal Vetrák.

Pripomenul, že sám sa vzdal členstva v Generálnej rade po vymenovaní za predsedu ÚSŽZ kvôli možnému konfliktu záujmov. Keďže úrad prideľuje dotácie a jedným zo žiadateľov je aj toto združenie. "Nebol som vylúčený, o tom môže rozhodovať len valné zhromaždenie SZSZ, ktoré sa schádza každé tri roky," vysvetlil s tým, že mimoriadne by malo zasadnúť na jeseň tohto roka.

Vetráka znepokojili predchádzajúce vyjadrenia Skalského, ktorý v mene združenia požiadal premiérku Ivetu Radičovú, aby vláda zmenila rozhodnutie o jeho vymenovaní. Predseda ÚSŽZ sa na základe blahoprajných listov takmer 60 organizácií a spolkov, z ktorých drvivá väčšina sú členmi SZSZ, nazdáva, že ide iba o osobné názory Skalského a nie členskej základne združenia.

Dohoda o spolupráci medzi týmito dvoma subjektmi je naďalej platná, pričom združenie napriek tomu, že tak avizovalo, ju ešte nevypovedalo. "Mojou zásadou je, že budem spolupracovať so všetkými. Jedným z partnerov je aj Svetové združenie Slovákov v zahraničí," poznamenal Vetrák.

V máji už bude jasné, v akej výške a na ktoré projekty dostane združenie dotácie, o ktorých rozhoduje predseda ÚSŽZ na základe odporúčania grantovej komisie. Podľa Vetráka po minulé dva roky žiadalo SZSZ zhruba o 30.000 eur, tento rok je to okolo 80.000 eur. Úrad do dnešného dňa dostal takmer 900 žiadostí, požiadavky ktorých presahujú tri milióny eur. Od štátu však na uspokojenie grantov dostáva niečo nad milión eur. Vetrák podotkol, že preto nepodporia všetky projekty, čo sa môže stať aj danému združeniu.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

17.02.2011