Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Krajanská organizácia nechce Vetráka


Vedenie krajanskej organizácie považuje Vetráka za nedôveryhodného a pripomína, že nový šéf úradu v minulosti podal na SZSZ niekoľko žalôb.

Predseda združenia Vladimír Skalský uviedol, že kabinet vymenoval Vetráka na základe mylných a neúplných informácií. Svoje výhrady chce s ďalšími predstaviteľmi združenia priamo tlmočiť premiérke Ivete Radičovej.

"Akceptujeme, že ÚSŽZ je v personálnej kompetencii vlády, ale na druhej strane zvolila jediného človeka, ktorý nám prekáža, z tých, ktorí sa o tento post uchádzali. Menovala ho napriek tomu, že tento človek je vo vážnych sporoch so SZSZ i s jednotlivými krajanskými spolkami," uviedol Skalský na tlačovej konferencii. Vetrák podľa neho ešte ako člen pôsobil v združení "mimoriadne rozvratným spôsobom."

Po zverejnení otvoreného listu premiérke sa predstavitelia združenia dnes stretli s vedúcim úradu vlády Viktorom Nižňanským. Prítomný bol aj Vetrák, ktorý údajne oznámil, že žaloby voči SZSZ stiahol.

"Tlmočili sme našu pozíciu, pán vedúci úradu vlády prisľúbil, že bude o našej žiadosti o urgentné prijatie informovať premiérku," konštatoval.

Vetrák podľa Skalského uviedol vo svojom životopise nepravdivé informácie, napríklad, že je členom legislatívnej komisie združenia, a naopak neuviedol, že je v súdnych sporoch so združením.

Nepríjemné prekvapenie z vymenovania Vetráka vyjadril aj generálny tajomník SZSZ a predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Ján Fuzik. "Ťažko si je predstaviť tú spoluprácu (s ÚSŽZ), na ktorej nám záleží, za týchto okolností," povedal.

Predseda legislatívnej komisie SZSZ Peter Lipták zdôraznil, že protest združenia nie je namierený ani proti vláde, ani proti premiérke.

Vetrák nahradil v čele úradu predchádzajúcu predsedníčku Vilmu Prívarovú, ktorej vypršalo päťročné funkčné obdobie.

ÚSŽZ vznikol 1. januára 2006, pričom sústredil kompetencie v krajanskej agende z viacerých štátnych orgánov. Do jeho činnosti patrí podpora krajanov vrátane udeľovania grantov, najmä v oblasti vzdelávania, kultúry, informácií a médií. Prvou predsedníčkou úradu bola bývalá vládna splnomocnenkyňa pre zahraničných Slovákov Vilma Prívarová.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

TASR : 11.02.2011