Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá šéfuje hotelovému kolosu


Lucia Baranová postavila vo Vancouvri v čase krízy na nohy hotel prestížnej značky Howard Johnson.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov. 49893760

Generálnou riaditeľkou obľúbeného hotela Howard Johnson v kanadskom Vancouvri sa stala v roku 2007, teda v čase, keď bol hotelový biznis na absolútnom vrchole. O niekoľko mesiacov prišla kríza a s ňou aj tvrdý pád na zem pre väčšinu hotelov. Lucia Baranová však napriek tomu dokázala vďaka svojim nápadom vytiahnuť hotel smerom nahor a zaradiť ho medzi úspešné podniky. "Jedinú výhodu v časoch krízy som videla v tom, že predtým sa len veľmi ťažko dali nájsť dobrí zamestnanci, čo by pre vás mohli prísť pracovať. Zrazu sa ich našlo veľa, každý bol ochotný tvrdo robiť a ľudia si prácu opäť začali vážiť,“ hovorí Lucia Baranová.

Mladá Slovenka dodnes drží originálny rekord - ako 32-ročná sa stala vôbec najmladším generálnym riaditeľom hotela vo Vancouvri. "Nikdy nezabudnem na to, ako som sa objavila na veľkom mítingu všetkých riaditeľov hotelov v celom Vancouvri a okolí. Zrazu ma zastavil jeden pán a spýtal sa ma, koho som asistentka. Rozosmiala som sa. Bola som presne to, čo on, riaditeľ hotela,“ spomína dnes už s úsmevom Lucia Baranová.

Riaditeľka roka
Rodáčka z Popradu mala už predtým skúsenosti s hotelovým biznisom v Kanade - začínala na recepcii a postupne sa vyšplhala až na vrchol. Za vyše tri roky v kresle generálnej riaditeľky Howard Johnson sa stala úspešnou a uznávanou šéfkou. Dnes už nikto nepochybuje o správnosti jej voľby. Často si k nej po radu chodia oveľa starší a skúsenejší manažéri. V roku 2008 ju dokonca vyhlásili za generálnu riaditeľku roka siete Howard Johnson na západnom pobreží Kanady. Jej úlohou je udržiavať prakticky celý chod kolosu so 110 izbami - od osobného kontaktu s klientmi, biznis s dodávateľskými spoločnosťami až po organizovanie rôznych podujatí v hoteli.

Slávna Barcelona
Howard Johnson je dnes preslávený nielen vo Vancouvri, ale aj v celej Severnej Amerike. O meno hotelu sa okrem iného stará jeho diskoklub Barcelona, ktorý je od otvorenia absolútnou jednotkou medzi nočnými podnikmi vo Vancouvri. "Chodia sa sem zabávať prakticky všetky celebrity, ktoré zavítajú k nám do mesta. Je to prekrásne urobený, skoro milión dolárov stálo len jeho vybavenie. Na stoloch ste tu mohli nedávno vidieť tancovať napríklad aj Lady Gaga,“ hovorí Lucia Baranová.

Práve popularitu nočného klubu hotela mladej rodáčky z Popradu využíva aj Hollywood. Vlani tam jedna produkčná spoločnosť nakrúcala film This is War s hviezdami svetového kalibru, ako je Reese Witherspoonová či ako producent Will Smith. "Obaja mali u nás prenajatý aj apartmán, aby oddychovali medzi nakrúcaním. S Reese som sa stretla pri vchode do hotela. Usmiala sa na mňa a povedala, že mám krásne šaty. Až neskôr som si uvedomila, kto to je,“ spomína s úsmevom 35-ročná Slovenka, ktorá hotel vedie už vyše troch rokov.

Stretnutia s celebritami
Rušno býva v hoteli a nočnom klube aj počas zápasov domáceho tímu NHL Vancouver Canucks. "Keď tu máme hokejové zápasy, tak sa sem chodia hokejisti odreagovať. Minule bola v klube kanadská basketbalová legenda Steve Nash, cez olympiádu tam zavítal aj spevák Usher a veľa športovcov z rôznych krajín. Samozrejme, mnohí z týchto celebrít sú úplne normálni ľudia. Ale jasné je aj to, že je medzi nimi veľa namyslených ľudí s neskutočnými požiadavkami, ktorí si o sebe príliš namýšľajú.“

Práve v čase vlaňajších zimných olympijských hier vo Vancouvri mala veľa práce aj generálna riaditeľka hotela Howard Johnson. "Počas hier bol slovenský olympijský dom postavený hneď za naším hotelom,“ hovorí Lucia. Neváhala a našej výprave pomáhala, ako mohla. Zabezpečila, aby sa v čistiarni jej hotela denne prali stovky obrusov zo Slovenského domu, uniformy čašníkov a oblečenie kuchárov či ďalšie veci. "Slovenský dom bol reštauračným kritikom vyhlásený za jeden z najlepších olympijských domov. Keď toto hodnotenie zverejnili v miestnych novinách, nedalo sa tam dostať na obed. Prišiel sa tam najesť aj knieža Albert z Monaka a našu kuchyňu si veľmi pochvaľoval.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 08.02.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-49893760-slovenka-ktora-sefuje-hotelovemu-kolosu